dinsdag 25 januari 2022

PUTIN OP OORLOGSPAD IN OEKRAÏNE II

 

Het indrukwekkende Maidan plein is het centrum van Kiev in februari 2014. De Maidan revolutie bracht de pro-Russische president  Viktor Yakunovich ten val als gevolg van zijn weigering een associatie en handelsverdrag met de EU te tekenen. Waarschijnlijk daartoe aangespoord door Putin.

Voor Putin is Oekraïne een binnenlands probleem waar het westen zich mee heeft bemoeid. De Oekraïense hoofdstad Kiev heeft voor hem misschien wel dezelfde gevoelswaarde als Petersburg en Moskou. Volgens hem is het eigenlijk een Russische stad. Dat door een onfortuinlijke opstand het land in westers vaarwater terecht is gekomen, is verraad aan de eeuwenoude banden die cultureel, religieus en politiek bestaan tussen Oekraïne en Rusland. 

In de ogen van Putin heeft het volk helemaal geen recht in opstand te komen tegen de gezamenlijke geschiedenis van Rusland en Oekraïne ook al is dat met name onder Stalin een bloedige geschiedenis. Maar die geschiedenis in eigen land wil Putin ook niet kennen. Voor Putin zijn burgers nog altijd onderdanen zoals in de tijd van de Tsaar.

De scheiding van Kiev is voor Putin net zo moeilijk te aanvaarden. Rusland is geboren in Kiev.  Daar komt nog bij dat Oekraïne een (geo)politieke zwaargewicht van jewelste is voor Rusland. Een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne van de NAVO is voor Putin een dreun die ondraaglijk is voor veel Russen die het Sovjet Rijk hebben meegemaakt. Bovendien mag de westers gezinde Maidanopstand geen succes hebben. Dat is een slecht voorbeeld voor de oppositie in Rusland.

Zou Oekraïne dankzij westerse steun uitgroeien tot een sterke economie, zoals bijvoorbeeld Polen, dan wordt het land een nachtmerrie voor de traditionele machthebbers in het Kremlin, groter dan het nu al is. Dat Oekraïne het Poolse voorbeeld volgt is niet ondenkbaar. Door de Maidan revolutie is het overwicht van West Oekraïne groter geworden.

“Dit deel van Oekraïne (West Oekraïne) is nooit onderdeel geweest van het Russische Rijk. Het gebied kwam na de Poolse Delingen in handen van Oostenrijk-Hongarije. Nadat in 1918 de Oekraïense Volksrepubliek was verslagen, werd het gebied bij de Vrede van Riga (1921) verdeeld onder Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije en de Sovjet-Unie, waarbij het westelijke deel grotendeels in handen kwam van Polen en het oostelijke deel in handen van de Sovjet-Unie. De naam voor het gebied ontstond in 1939 toen het eerstgenoemde westelijke deel werd geannexeerd op de Tweede Poolse Republiek en tot onderdeel werd gemaakt van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek middels een grotendeels in scène gezette volksverkiezing.” (Wikipedia: West-Oekraïne)

Religie speelt ook een rol in de tweedeling van Oekraïne.
“De meerderheid van gelovige bewoners hangt de Byzantijnse liturgie van het christendom aan. Doordat de regio deels ontsnapte aan de christenvervolging in de Sovjet-Unie in de jaren 1920 en 1930 is de rol van religie in de samenleving veel groter dan in de rest van Oekraïne… Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne is dit vooral te zien aan de dominante positie van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk in het Galicische deel van de regio. .. Buiten West-Oekraïne is de Oekraïens-Orthodoxe Kerk patriarchaat van Moskou het grootste. “ (idem)

West Oekraïne met de oude, grote stad Lviv (of in het Pools Lvov en in het Nederlands-Duits Lemberg) was voor 1945 een centrum van de Poolse nationale cultuur en het Poolse academische leven. Veel inwoners spreken er nog altijd Pools zo heb ik gemerkt tijdens mijn vakbondsactiviteiten in die stad. De stad is het hart van het Oekraïns nationalisme dat zich afzet tegen de Russische invloed.

Ik denk niet dat Putin heel Oekraïne kan veroveren maar met een beperkte oorlog waar hij als KGB man een meester in is, kan hij het Oostelijk deel dat nu al in handen is van Russische gezind "volksregeringen" helemaal bezetten en er een Russische vazalstaat van maken. Oekraïne wordt dan net als het voormalige Duitsland na de Tweede Wereldoorlog in twee staten opgesplitst waardoor West Oekraïne politiek wordt verlamd. 

Het grote gevaar dat Putin dan loopt is dat west Oekraïne onder West Europese en Amerikaanse hoede een etalage van welvaart en democratie wordt, die op den duur een bedreiging kan zijn voor zowel de vazalstaat als de Russische autocratie, zoals gebeurd is met West Duitsland en West Berlijn tegenover Oost Duitsland en Oost Berlijn.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten