woensdag 29 december 2021

34. HET KAN VRIEZEN, HET KAN DOOIEN. GEEF MIJ MAAR BOEREN IN PLAATS VAN DATACENTRA EN WINDMOLENS

 


De inzet van dit kabinet is minder boeren. Die brengen met stikstof onze natuur in gevaar. Hoe gek wil je het hebben? Dat doen de voetbalveld grote zwarte dozen niet, de windmolen parken, de velden met zonnepanelen en het allerergste de datacentra van Facebook, Google en andere grote energievreters niet? Maken die ons cultuurlandschap dan niet kapot?

Ondertussen zijn er nergens ter wereld boeren die zo goed zijn in het efficiënt en betrouwbaar produceren van voedsel als in Nederland. Ze zijn ook nog eens de hoeders van ons landschap. We staan wereldwijd bekend als producenten van kaas, melkpoeder, tomaten (ik heb ooit kleine Chileense boeren gesproken die me vroegen om voor Hollandse tomaten te zorgen), appels en peren. We hebben de best producerende en best verzorgde veestapel in de wereld. Nederland is een van de grootste bloemenlanden in de wereld.

Het nieuwe landschap van Nederland. Wen er maar aan.
 

Dat het kleine Nederland met zijn ruim 40.000 km2 zo groot is in landbouw blijkt onder meer uit de cijfers van het Centraal Bureau van de statistieken. “De totale landbouwexport komt in 2020 naar schatting uit op 95,6 miljard euro, een nieuw record. Daarvan is 68,3 miljard euro export van Nederlandse makelij en 27,3 miljard euro wederuitvoer. De export leverde naar schatting 41,9 miljard euro exportverdiensten op voor de Nederlandse economie. Inclusief landbouwgerelateerde goederen gaat het om 105,4 miljard euro exportwaarde en 46,1 miljard euro exportverdiensten.”

Omgerekend naar oppervlakte brengt de Nederlandse landbouw het ongelooflijke bedrag van ongeveer 10 miljoen euro per vierkante kilometer op. In de grafiek boven deze blog staan de landbouwexportproducten in volgorde van opbrengst met als nummers een, twee en drie: sierteelt, vlees en zuivel en eieren.

Het economisch succes van de boer is te danken aan de kennis en financiële structuur die we in de loop der eeuwen hebben opgebouwd rond het boerenbedrijf. Landbouw universiteit Wageningen is een wereldwijd bekend centrum van kennis en innovatie voor de landbouw (in Costa Rica gaven ze hun kennis door via een Centraal Amerikaans instituut voor Landbouw), de RABO bank heeft gezorgd dat boeren konden investeren in de toekomst. 

Nederland is in de wereld een uniek boerenland, dicht bevolkt met toch een boerenlandschap en een hoge landbouwproductie. In de rest van de wereld proberen ze te leren van de Nederlandse boer. Dat kost tijd, veel tijd. Er gaan soms tientallen jaren voorbij voordat landbouwmethoden zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. In Cuba mislukte zo een project bij gebrek aan goede begeleiding en het besef dat aanpassing veel tijd en geduld kost.  Laten we zuinig zijn met onze boeren en ons niet al te gemakkelijk overleveren aan wat nieuw en modern is want dat kan soms vies tegenvallen. 

(wordt vervolgd)

1 opmerking: