dinsdag 28 december 2021

SYMBOOL MORALISME PENSIOENFONDS ABP

 


Het grootste pensioenfonds van Nederland ABP moet zich schamen dat ze hun aandelen Shell verkopen Het wil een signaal afgeven dat de wereld fossielvrij moet worden. Shell zou verkeerd bezig zijn. Nederlandse bestuurders bezwijken voor de eerste en beste actiegroep. Ruggegraat van niks. Ze beweren met zo een symbolische daad, want dat is het, te laten zien waar ze voor staan. Het nieuwe moralisme. De mentaliteit van de kerkganger die vooraan gaat zitten als bewijs van zijn geloof. Kwezels zijn het.

Dat het ABP zo gemakkelijk een bedrijf laat vallen dat jarenlang je pensioenfonds op betrouwbare wijze heeft gevoed dat na de Tweede Wereldoorlog Nederland heeft geholpen mobiel en welvarend te worden en nu probeert over te schakelen van fossiel naar duurzaam, geeft te denken. 

Het is al met al een loos gebaar. ABP mag dan als een moralistische klimaat ridder weg gaan bij Shell, er wordt meer olie opgepompt dan ooit en de wereld draait nog steeds om olie.

“'Symboolpolitiek' noemde Shell-topman Ben van Beurden de stap van pensioenfonds ABP om zijn fossiele beleggingen, inclusief die in Shell, te gaan verkopen. Symboolpolitiek, omdat het in zijn ogen niets verandert aan de realiteit: de wereld vraagt steeds meer energie en een deel daarvan zal nog lange tijd fossiel zijn. De energietransitie is namelijk precies dat: een transitie. Een overgang waarbij oude gewoontes langzaam, maar liefst zo snel mogelijk, overgaan in nieuwe. Het is geen revolutie, waarbij op dag X fabrieken stoppen met uitstoten en alle auto's emissievrij zijn.

De ongemakkelijke waarheid is dat er zelfs nauwelijks sprake is van een transitie. In 2021 was de groei van de wereldwijde energievraag groter dan waar hernieuwbare energie in kon voorzien. Met andere woorden: ook in 2021 nam de vraag naar fossiele brandstoffen toe, niet af. Eind 2021 herstelde de wereldwijde vraag naar olie zich, na de corona-dip, bijvoorbeeld tot boven de 100 miljoen vaten per dag. Olie- en gasmultinational BP verwacht dat in 2022 de vraag verder zal stijgen, naar recordhoogte.

Aardgas? Ook daar zal de vraag volgend jaar hoger liggen dan in 2021, zo verwacht het Internationaal energieagentschap (IEA). Zelfs het gebruik van steenkool neemt niet af. Sterker nog, in 2022 groeit de wereldwijde opwek van kolenstroom naar een 'all-time high', denken de analisten, omdat de uitbouw van hernieuwbare energie de groei van de stroomvraag niet kan bijbenen.”
(Lees het volledige artikel in het Financieel Dagblad)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten