maandag 1 maart 2021

COLUMN BETWEETER: RUTTE IV?


Wat gaat het worden na de komende verkiezingen? Een kabinet Rutte IV of een progressieve regering waar Klaver van droomt? Als de peilingen enige geldigheid hebben dan zal Klaver ’s droom een droom blijven. De progressieve partijen (een vreemd woord waar ik wel nooit aan zal wennen) GJ, PvdA, SP, D66 en Partij voor de Dieren behalen 55 zetels.

De rechtse partijen VVD, PVV, CDA en CU halen volgens de peilingen 83 zetels. Nederland is bij meerderheid een rechts land maar de PVV mag dan met 23 zetels de tweede partij van het land zijn, het is geen regeringspartij dus blijven er voor een rechtse regering 63 zetels over. Welke partij kan de benodigde 12 zetels leveren? Opnieuw D66? Te vrezen valt dat die partij met een verlies van 5 zetels zal afhaken om zijn wonden in een hoek van de Kamer te likken.

Welke partij dan? De PvdA zal er weinig voor voelen om met zijn bescheiden winst van 4 zetels te dienen als een soort excuuspartij voor een breed kabinet. Klaver kan voor goed fatsoen als prediker van een links kabinet ook niet meedoen en met de SP is het razend moeilijk onderhandelen. Er moet teveel weg onderhandeld worden. De CU en D66 inruilen voor Klaver en Ploumen samen kan misschien wel. Dan wordt Rutte IV een breed, bijna nationaal kabinet.

Maar onderschat Rutte niet als gewiekste onderhandelaar en onderschat ook niet “der Wille zur macht” van politieke partijen. Hoe dan ook er zijn niet alleen duivelse dilemma’s voor kiezers te overwinnen maar ook voor de vorming van een regering. Het wordt steeds moeilijker tenzij alsnog met veel omhaal en onder veel, heel veel voorwaarden de PVV alsnog in het regeringsbootje van rechts stapt. Dat is en blijft pijnlijk. Wilders doet er alles aan om zich ongeliefd te maken bij mogelijke coalitiepartners, het gedoogkabinet is natuurlijk een definitieve breuk geweest op rechts, maar anderzijds zeg nooit nooit nooit in de politiek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten