woensdag 23 december 2020

COLUMN BETWETER /- SHELL ALS PIESPAAL


Onlangs zag ik op Zembla van BNNVARA een reportage over Shell. Tijdens die reportage wordt duidelijk dat Shell medewerkers van sabotage van oliepijpleidingen een verdienmodel hebben gemaakt. De lokale Shell medewerkers die de opdracht hebben gekregen om de gelekte olie op te ruimen, doen dat werk maar half wat op zich al schandalig is.

Nog schandaliger is dat zij volgens getuigen afspraken maken met jongeren in een dorp om de pijpleiding opnieuw te saboteren zodat de Shell medewerkers weer een nieuwe opdracht hebben waarmee ze geld verdienen. De vervuiling is een verdienmodel voor deze Shell medewerkers en jongeren die samen het verdiende geld verdelen.

Dit zijn uiteraard gewetenloze gasten die het niks interesseert dat hun dorp vervuild wordt, dat dorpelingen ziek worden, de landbouw en visserij kapot gaan aan vervuiling. Hoe maak je aan zulke praktijken een einde? Die Shellmedewerkers en hun handlangers moeten natuurlijk ontslagen worden en veroordeeld als criminelen zoals mensenrechten professor van Dam in de reportage stelt.

Maar hoe doe je dat in een land waar corruptie de norm is? Niet alleen de kleine jongens zijn corrupt maar ook de grote jongens vermoedelijk tot op het hoogste niveau, d.w.z. regering en management. Niet voor niks staat Nigeria op plaats 144 van de lijst van Transparancy International, een NGO die functioneert als een wereldwijde Corruptie Waakhond. Nigeria behoort daarmee nog net niet tot de vijftig meest corrupte landen in de wereld.

Wie is verantwoordelijk voor de corruptie in Nigeria? Als je in een corrupt land leeft dan weet je dat eigenlijk iedereen verantwoordelijk is omdat iedereen er aan meedoet. De kleine ambtenaar die geld vraagt voor een dienst die volgens de wet gratis is, de politie agent die geld eist van straatverkopers, de baas van de politie agent die zijn deel eist, de grote ambtenaar die geld eist van de bouw firma enz. enz. tot aan de hoogste regionen in 's lands bestuur en politiek.

Wat kan Shell hier tegen doen? Ze kan druk uitoefenen op de lokale Shell onderneming, op de directie daar, een gesprek hebben met de verantwoordelijke minister maar dan houdt het op. Als Shell in dat land blijft, is ze verder machteloos. Corruptie is niet eenvoudig uit te roeien. Zelfs VN organisaties moeten corruptie aanvaarden in landen waar ze een missie hebben anders kunnen ze er niet werken.

Er is dus eigenlijk maar een oplossing en dat is dat Shell vertrekt uit Nigeria. Voor Milieudefensie, van Dam en Zembla is dat uiteraard geen punt. Zij hebben hun eigen zaak, die van de mensenrechten en die staat voor hen buiten kijf. Maar wat betekent het vertrek van Shell voor het land, nog meer armoede dan nu het geval is of dat een ander minder milieu bewuste oliemultinational het overneemt of dat het genationaliseerd wordt en het daardoor nog corrupter wordt? Dat zijn vragen waarop Zembla geen antwoord op heeft en eerlijk gezegd denk ik dat ze dat ook niet nodig vinden. Shell is een aangename piespaal om je hart tegen de luchten over milieu en onrecht en meer niet. 



What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten