donderdag 24 september 2020

DE MAASHORST

Het Klompven bij avond gelegen in het gedeelte dat vroeger Maupertuus werd genoemd. Het is een populiar wandelgebied vooral onder hondenbezitters. De reatuarnats Pan & ZO en Kriekeput, het bungalowpark Herperduin, de kinderspeeltuin en de uitkijktoren liggen er allemaal op wandelafstand.

De Maashorst is een natuurgebied tussen Oss en Uden, maar eigenlijk is het een park, zeker als de je omvang en de functie vergelijkt met echte natuurgebieden elders in Europa. De laatste jaren zie je dat de recreatiefunctie steeds meer begint te wringen met de natuurfunctie.

Aan de ene kant zijn daar de natuurliefhebbers die de Maashorst het liefst zouden willen "herstellen" tot een oorspronkelijk natuurgebied (wat dat ook moge zijn?) met wilde runderen (wisenten en tauros), wolven en paarden en zo. Een soort indianengebied maar dan voor blanken waar wij als jongeren bij de verkenners al van droomden als we kampeerden in Maupertuus, de voormalige naam voor  een stuk Maashorst bij Herperduin.

Aan de andere kant zie je wandel en fietspaden, mountainbike routes, paarden routes, een groots opgezette speeltuin bij het oude bungalowpark Herperduin en twee restaurants, Kriekeput, Pan & Zo en de Boshut.  De vennen zijn veranderd in een grootschalige honden uitlaatplek van voornamelijk jongelui die er een groeiend aantal honden op na houden. Sinds kort staat er een grote uitkijktoren die in de nabije toekomst misschien wel een lift krijgt zodat hij ook toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. Om de boel af te ronden heeft natuurmonumenten er een op de toekomst gerichte natuurbegraafplaats in aangelegd.

De romantische natuurliefhebbers willen het bos beheren door het zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat te behouden. De hei moet hei blijven ook al wordt heel Nederland op de schop genomen. Het dode hout moet in het bos blijven als voeding voor de bosbodem. Ik zie op mijn fietstochten door de Maashorst zoveel hout dat de Maashorst wel een grote brandstapel lijkt. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als daar de fik inkomt.

De Maashorst weerspiegelt de worsteling van een overbevolkt land met zijn aan de ene kant romantische en nostalgische verlangen naar zogenaamde echte natuur en anderzijds de behoefte aan recreatie bij een groeiend aantal stedelingen uit de omringende steden. Uiteindelijk is het een mengelmoes met van alles en nog wat maar  een natuurgebied is het niet. Dat kan ook niet als je de omvang, de ligging en de bevolkingsdichtheid in aanmerking neemt. Het is een park voornamelijk bestemd voor recreatie. Degenen die een echt natuurgebied willen, doen er het beste aan om een stuk Duitsland of Belgische Ardennen te kopen dan wel de bevolkingsgroei terug te dringen tot laat ons zeggen begin 19e eeuw zodat er plaats komt voor meer konijnen en vossen, vogels en kikkers en wie weet ander wild.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten