donderdag 26 april 2018

MILEIUVRIENDELIJKE EN DUURZAME AFRIKAANSE SCHOENVERKOPER

Schoenenverkoper, Lomé, 2003

Zeg nu eens eerlijk. wat is het meest duurzaam en milieuvriendelijk? Deze straatverkoper in Lomé, de hoofdstad van het West Afrikaanse Togo of een overdadig gevulde schoenwinkel in onze contreien? Je hebt toch geen wetenschappelijk onderzoek nodig om vast te stellen dat deze straatverkoper veel duurzamer en milieuvriendelijker is dan onze schoenenpaleizen? 

Dat begint al met de plek die hij inneemt. Voor zover je van een winkeltje kunt spreken, is het op zand gebouwd. Wat is milieuvriendelijker en duurzamer dan dit? 's Avonds na gedane zaken, verdwijnt zijn winkel en heeft het zand weer het rijk alleen. Dat is pas natuurvriendelijk en duurzaam!

Deze schoenwinkel laat geen voetafdruk achter op moeder aarde.
Dat geldt ook voor de rest van zijn "winkeltje" dat bestaat uit een paar cementen bakstenen en wat losse houten planken. De  bakstenen zijn al eerder gebruikt. Een voorbeeld van hergebruik van materiaal.  Bij ons is het mode om hergebruik te propageren als een geweldige stap vooruit in milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Voor deze Togolese verkoper is zo een trendy praatje onzin. Hij doet niet anders in zijn leven dan hergebruiken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten