vrijdag 16 december 2016

DE NIEUWE WERELDORDE VAN TRUMP

Trump en Putin zijn druk bezig de Chinese president Xi Jinping
een kopje kleiner te maken. (cartoon van petrus nelissen)

Hoe wordt de nieuwe wereldorde van Trump? Niemand die het weet maar op basis van wat hij beweert, kun je al wel iets zeggen. Zo wijst alles erop dat hij vriend wil worden van Putin’s Rusland. Niet alleen omdat hij de autoritaire of liever dictatoriale stijl - sterk leiderschap noemt hij dat - van Putin bewondert maar ook omdat hij denkt met Putin zaken te kunnen doen ten gunste van de VS. 

Vooruitlopend op de nieuwe vriendschap met Putin heeft hij alvast de topman van ExxonMobil Tillerson, een zakenman die net als Trump geld wil verdienen, benoemd tot minister van buitenlandse zaken. Tillerson heeft ondertussen al de hoogste Russische onderscheiding van Putin gekregen. Tillerson zal dus zeker een waakzaam oog hebben voor de belangen van ExxonMobil in Rusland. De sancties tegen Rusland zouden wel eens snel ten einde kunnen komen.

Europa komt daarmee in de knel. Dat zal Trump worst wezen. Hij heeft al aangekondigd dat Europa maar zelf moet betalen voor zijn militaire bescherming. Onder Trump zal het daarom gauw gedaan zijn met de NAVO. Een stabiliserende factor in de wereld zal daarmee wegvallen met alle mogelijke gevolgen van dien, ook voor Europa. 

Voor de val van de NAVO heeft Putin uiteraard veel over. Is hij eindelijk van deze militaire machine van de Koude Oorlog af. Na de Sovjet Unie valt eindelijk ook de NAVO uiteen. Europa komt opnieuw in de schaduw van Moskou te liggen. Wat dat betekent zullen we in de komende decennia leren. We kunnen alvast te rade gaan bij Oekraïne en de Baltische staten, die weten er alles van. En oh ja, zeg niet dat het niet kan. Trump kon toch ook geen president van de VS worden? Nou dan.

Met de vriendschap van Putin op zak kan Trump de Chinezen de les lezen, namelijk dat ze zich aan de VS dienen aan te passen. Tijdens zijn campagne is Trump al begonnen de Chinezen te jennen. Hij heeft al aangegeven de “een China politiek“  te willen herzien door met Taiwan te praten. Wie weet gaat hij straks Taiwan erkennen als aparte staat. Hij verwijt China o.a. hun Yuan kunstmatig laag te houden en de export van de VS naar China belemmeren. 


Als China niet wil horen dan moeten ze het maar voelen. Dat zal natuurlijk voor spanningen zorgen in Azië maar daar heeft Trump lak aan. Dan maar spanningen. China moet een kopje kleiner gemaakt worden en dan kan het geen kwaad dat vriend Putin geen sta-in-de-weg is of wie weet een helpende hand biedt.

1 opmerking:

  1. Voorlopig zocht Poetin dit jaar juist toenadering tot de Chinezen. Dat was voor Trump.

    BeantwoordenVerwijderen