dinsdag 8 november 2016

BUMA EN HET OEKRAÏNE VERDRAG


Ik was afgelopen week niet de enige die Buma opriep het Europese Oekraïne verdrag met de door Rutte voorgestelde aanvullingen te tekenen, zo las ik in een speciale, iets te lange rondzendbrief van Buma. Ik begrijp dat hij niet wil meewerken aan de door Rutte voorgestelde oplossing omdat hij het wantrouwen van de kiezers in de politiek niet wil vergroten. Een niet zo sterk argument want Rutte wil met zijn bijlage tegemoet komen aan dat wantrouwen.

Natuurlijk kun je de uitslag van het referendum niet negeren maar dat geldt ook voor de Nederlandse belangen in de EU. Als niet tekenen van het verdrag een ondermijning van de Nederlandse internationale belangen betekent dan moet er naar een compromis gezocht worden tussen het NEE van het referendum en het belang van Nederland. Het voorstel tot ene bijlage lijkt me een politiek compromis tussen de uitslag van het referendum, de Nederlandse politiek en Europa.

Compromissen behoren nu eenmaal bij democratische politiek dat beseffen de meeste nee-stemmers ook heus wel. Degenen die dat niet willen of kunnen begrijpen zijn op iets heel anders uit, namelijk Nederland uit de EU of een vernietiging van de EU.
Dat mogen ze vinden maar daar ging het referendum niet over. Als men dat wil, moet men volgend jaar maart stemmen op de partijen die uit de EU willen of de EU naar de knoppen willen helpen. Dan kunnen ze via die weg alsnog hun gelijk halen. 


Rutte wil in de bijlage o.a. de volgende zaken opnemen:
- Geen automatisch lidmaatschap van de EU voor Oekraïne
- Geen militaire samenwerking met Oekraïne
- Geen extra geld naar de EU

Eigenlijk allemaal onnodig omdat het verdrag hier niet over spreekt maar tijdens het referendum is door politici (Wilders en Roemers) en jeugdige onverlaten (Roos en Baudet) met droge ogen beweert dat het wel zo is en we zijn intussen zo ver dat dit soort leugens eerder worden geloofd dan wat Rutte c.s. zeggen. Een deel van de Nederlandse politieke elite kampt dus met ongeloofwaardigheid. Dat komt ervan als je politieke feiten in wollige taal verhult. 

Er is nog een overweging waarom Buma wat mij betreft dient mee te werken aan ondertekening van het Oekraïneverdrag. Vertrouwen in de politiek herstel je niet door het volgen van de kiezerskudde onder alle omstandigheden, in dit geval de Nee zeggers tegen het verdrag. Vertrouwen krijg je als je leiderschap vertoont, goed leiderschap wel te verstaan, dat wil zeggen transparant en verantwoord. Geen verhuld taalgebruik en meel in je mond. Vluchten voor je verantwoordelijkheid als leider levert daarentegen hoon en gelach op maar geen vertrouwen.


Vandaar dat ik vind dat Buma mee moet werken aan de door Rutte voorgestelde oplossing. Hij moet leiderschap tonen. 

2 opmerkingen:

  1. Ben je een van de weinigen volgens polls. Hij staat bovenaan de lijst van politici die de mensen het meest vertrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen