maandag 27 juni 2016

HILLARY

Digitale Fotocompositie van petrus

De kans is dus groot dat in november de flinke tante Hillary wordt gekozen tot President van de VS, nog altijd het machtigste land in de wereld. Natuurlijk, er mankeert van alles aan de VS maar toch stelt het “land of the free” weer een mooi voorbeeld. Een vrouw in de persoon van Hilly wordt de machtigste vrouw in de wereld. Nederland heeft nog geen vrouw als Premier gehad. We lopen weer eens achter. Een troost is dat we niet het enige land zijn. België heeft ook nog nooit een vrouwelijke Premier gehad. Duitsland dan weer wel. Ik zie de twee machtige vrouwen, Angela Merkel en Hillary Clinton, al voor een foto poseren. De geschiedenis houdt dan toch even zijn adem in.

Ik vraag mij af hoe de Saoedische machthebbers hier straks op gaan reageren tijdens een ontmoeting of bezoek? Ze hebben natuurlijk al kunnen oefenen in hun niks- aan-de-hand houding toen Hillary Minister van Buitenlandse Zaken was. Maar een hand geven aan een vrouwelijke President is toch weer wat anders en dat terwijl in hun land vrouwen niet eens mogen autorijden? En hoe gaan de religieuze machthebbers in Iran hun vrouwen uitleggen dat in de VS een vrouw aan de macht kan komen en in Iran niet? Allemaal het werk van de duivel? Dat moet haast wel. Eerst een zwarte president en nu een vrouw. Het is God geklaagd, straks ook nog een homo of een lesbische president.

Ik weet het, je mag niet lyrisch zijn over de VS, maar ik vind de verkiezingsstrijd die de VS deze dagen aan de wereld toont, ook prachtig.  Een vrouw strijdt openlijk met een 74 jarige senator om de eerste plaats in de partij. Die 74 jarige weet daarbij ook nog eens vooral jongeren te begeesteren. Daar kunnen de Castro’s op Cuba nog wat van leren. Bij hun lopen de jongeren weg! Natuurlijk, die strijd heeft ook zijn schaduwkanten. De Republikeinse kandidaat Trump is er een van, overigens ook weer niet voor iedereen. Het zou me niet verbazen als ze in Saoedië Arabië en Iran hopen dat Trump het gaat winnen van Hillary. Gelukkig toch een man die de baas is!

En wat denkt Putinski? Die vindt die hele verkiezingsstrijd sowieso niks. De Russen zouden eens op het idee kunnen komen dat zo een verkiezingsstrijd ook in hun land mogelijk moet zijn. Geen denken aan. Putinski hoopt natuurlijk dat de reactionaire Trump president wordt, kan hij mooi een wit voetje halen bij Europese progressievelingen en zakenlieden. Met Hillary als president zal dat veel moeilijker gaan. Het zou me niet verbazen als hij er onzeker van wordt als hij straks op het hoogste niveau moet onderhandelen met een vrouw. Met een zwarte president ging het nog, dat was per slot van rekening nog altijd een man, maar een vrouw is toch weer wat anders. Dat vereist een heel nieuw rollenspel.


Erdogan in Turkije zal ook veel moeite hebben met Hillary als president. Horen vrouwen volgens hem niet kinderen te krijgen en voor hen en hun man te zorgen? De Chinese communistische machthebbers zullen er wel stoïcijns onder blijven maar ze beseffen ondertussen wel dat een zo openlijke verkiezingsstrijd met ook nog als resultaat een vrouw als president, door miljoenen Chinezen gezien en gewaardeerd wordt. De VS zetten daarmee de toon voor de toekomst. Zij zijn dan meer van het verleden.

1 opmerking:

  1. Laten we hopen dat Hillary het wordt. Met Trump als president, gaat de wereld helemaal ten onder.

    BeantwoordenVerwijderen