maandag 21 december 2015

PROYECTO COSTA RICA 1977-1979 36 (Nicaraguaanse vluchtelingen)

Nicaraguaanse vluchteling gezin, Liberia, Costa Rica nov. 1978
Ik zie veel vooral jongere mensen hun voorhoofd fronsen. Nicaraguaanse vluchtelingen, waar hebben we het over? Het is dan ook bijna veertig jaar geleden en dus alweer dik vergeten. Toch was de Sandinistische revolutie in Nicaragua ooit een heel grote hype in Nederland en de rest van de wereld. Iedereen leefde mee met de strijd van de jonge helden tegen de oude Nicargauaanse dictator Somoza, tevens zetbaas van de USA. Er was veel, heel veel sympathie en solidariteit in Nederland met de linkse Sandinisten.

Nicaraguaans vluchteling gezin, Liberia, Costa Rica nov. 1978
Maar een gewelddadige revolutie heeft nu eenmaal zoals elke oorlog vluchtelingen tot gevolg. Gezinnen die als gevolg van oorlogsgeweld huis en haard moeten verlaten. Een aantal van hen was terecht gekomen in het Costaricaanse stadje Liberia, een half uurtje rijden van de noordelijk gelegen grens met Nicaragua. Er was een klein vluchtelingenkamp voor hen ingericht met de hoogst noodzakelijke voorzieningen. Ze waren er tevreden mee. Thuis waren ze in hun dorp als kleine boer ook nooit veel gewend geweest. Als het maar veilig was, dat was het belangrijkste.

Kind met pop, vluchtelingenkamp voor Nicaraguanen in Liberia, Costa Rica nov.78
Uiteindelijk is het met die Sandinistische revolutie niet goed afgelopen. Hun plan om van Nicaragua een tweede Cuba te maken, mislukte als gevolg van gewapend binnenlands verzet (Contra's) volop gesteund door USA president Reagan. De Sandinisten moesten uiteindelijk in 1984 verkiezingen onder internationaal toezicht houden. Nederland stuurde toen ook twee waarnemers. De Sandinisten wonnen de verkiezingen. Daniël Ortega, een van hun meest tot de verbeelding sprekende leiders, werd in 1985 president. Vijf jaar later werd hij ook weer onder internationaal toezicht verslagen door een kandidaat van de oppositie.

Portret van kind met pop in vluchtelingenkamp voor Nicaraguanen, Liberia, Costa Rica nov 1978
Nu is hij sinds 2007 opnieuw president van het land. Dat is er intussen niet veel beter op geworden. Het is nog altijd even arm en weinig ontwikkeld. Ortega bleef zijn linkse opvattingen trouw, daarin gesteund door de voormalige Venezuelaanse president Chavez. De afgelopen maanden weigerde Ortega doorgang te verlenen aan Cubaanse politieke vluchtelingen. Die proberen, nu het nog kan, via Ecuador naar de USA te reizen. Zij zijn bang dat als gevolg van de normalisering van de betrekkingen tussen Cuba en de USA zij straks dat land niet meer in kunnen.


Grote zus met 2 kleine zussen in vluchtelingenkamp voor Nicaraguanen in Liberia,
Costa Rica nov.1978

Duizenden van hen zijn nu gestrand aan de Costaricaanse kant van de grens in dezelfde streek waar ik de Nicaraguaanse vluchtelingen in 1978 fotografeerde. Het land weet zich nu geen raad met deze grote groep gestrande politieke vluchtelingen. Naar het schijnt heeft het intussen ook zijn grenzen gesloten voor de Cubanen omdat het niet zeker zou zijn dat ze naar de USA kunnen. Wat er met de gestrande Cubanen moet gebeuren, is niet duidelijk.

Oudste zus met kleinste zus, vluchtelingenkamp voor Nicaraguanen in Liberia,
Costa Rica nov.1978


Jonge vrouw in vluchtelingenkamp voor Nicaraguanen, Liberia, Costa Rica nov.1978


2 jonge mannen in vluchtelingenkamp voor Nicaraguanen, Liberia, Costa Rica 1978


Kookpot in vluchtelingenkamp voor Nicaraguanen, Liberia, Costa Rica nov.19787





Geen opmerkingen:

Een reactie posten