dinsdag 22 december 2015

KUNST DIENT NERGENS VOOR (Mini-Ment IV )

Mini-Ment IV, Doorboorde Ardeense steen met Bout en Moer,
(hbd = 15x12x5 cm)
Kunst hoeft nergens voor te dienen, het mag nutteloos zijn, inefficiënt en zelfs economisch waardeloos. Kunst hoeft niet persé wat op te brengen al moet een kunstenaar natuurlijk wel ergens van kunnen leven. 

Neem nu de bout en de moer in het hierboven afgebeelde stuk Ardeense steen. Het materiaal is waardenloos. De steen komt uit de afvalbak van een plaatselijke zagerij voor marmer waar voornamelijk grafstenen en zerken gemaakt worden. De bout en de schroef komen uit de al lang geleden nalatenschap van mijn schoonvader's kolenbedrijf annex autowasserette met benzinepomp.

Je zou kunnen zeggen dat het een vorm van recycle kunst is of nog mooier duurzame kunst. Klets natuurlijk, niks is uiteindelijk duurzaam. Duurzame kunst staat in ieder geval niet op mijn lijstje. Gebruik van oud, tweede hands spullen behoeft helemaal geen rechtvaardiging. Het is er gewoon om opnieuw gebruikt te worden, in dit geval voor een nutteloos monumentje.

Er is niets aan elkaar geschroefd, dus de bout en de moer dienen nergens voor. Ze zijn daar omdat er een gat voor is gemaakt. De steen dient ook al nergens voor behalve dan als houvast voor de bout en de moer. Het geheel is letterlijk nergens voor nodig. Dat is nou het mooie van kunst. Wij mensen kunnen iets bedenken en maken zonder enige zin, doel of betekenis. Kunst is dus door en door menselijk want alleen mensen kunnen zoiets. Veel verder dan dit kun je als kunstenaar niet komen. De bout en de moer in de steen zijn het uiteindelijke bewijs dat we mensen zijn.

Mini-Ment IV, Doorboorde Ardeense steen met Bout en Moer

1 opmerking:

  1. Kunst is als het leven zelf. En da's mooi heel mooi. Kunst heeft dan ook een mooie voorbeeldfunctie. En waardeloos is natuurlijk niet hetzelfde als nutteloos.

    BeantwoordenVerwijderen