vrijdag 21 maart 2014

GEESTELIJKE OEFENING 6, MET ENIGE UITLEG

Om te geraken tot wat ge nog niet zijt - moet ge gaan langs de weg van het niet-zijn.




Achtste regel uit het gedicht "De Berg Karmel"  behorend bij de 
tekst 'De Berg der Volmaaktheid' van de Heilige Joannes van het Kruis (1542 - 1591), te vinden in het boek: 'Heilige Joannes van het Kruis, eerste ongeschoeide Karmeliet en Kerkleraar', Volledige werken. Een uitgave van Uitgeverij Paul Brand N.V. Hilversum-Antwerpen, 1963, blz.1084



Enige uitleg.

De weg naar het Al, voor de Heilige Joannes was het Al gelijk aan God, symboliseert Joannes van het Kruis als de bestijging van een berg, 'De Berg der Volmaaktheid”. Voor hem als Karmeliet wordt die Berg der Volmaaktheid op zijn beurt gesymboliseerd door de Berg Karmel.

Om tot het AL te komen moet je de weg van het NIETS bewandelen. Dat is een moeilijke weg. De geest moet ontbloot worden van alle overbodige verlangens totdat er nog slechts een verlangen overblijft, die naar het AL.

Volgens Joannes van het Kruis “ Vindt in deze ontbloting de geest rust. Omdat hij immers niets najaagt, vermoeit hem niets op de weg naar omhoog en drukt hem niets bergafwaarts, want hij staat in het evenwicht van zijn nederigheid.”

Waarom zou je streven naar het AL als je niet in God gelooft? Ik denk omdat zulk een streven je geest rust en inzicht verschaft. Je geest komt in balans met zichzelf en de wereld en je zult daardoor beter in staat zijn om tegenslagen te verwerken.

Of je het punt van volledige balans, van het AL ooit zult bereiken, valt niet te zeggen. Dat is voor ieder verschillend, maar de weg er naar toe kan al rust in je geest brengen en vrede in je hart en dat is al een hele winst in ons jachtige en drukke bestaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten