dinsdag 17 december 2013

KLIJNSMA VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND

Wie mijn altijddurende bijstand wil, zal zich aan de regels moeten houden op straffe van 3 maanden geen uitkering.

Geert Wilders is de publieksvriendelijke politicus van het jaar. Dat verbaast me niks. Wilders doet niks anders dan de burger wijs maken dat als Nederland uit Europa stapt, de PvdA niet meer bestaat en de PVV de grootste partij is, Nederland weer de pamperstaat zal worden die het altijd al geweest is. Veel burgers willen dat maar wat graag van hem geloven. Sterker nog, ze moeten het wel geloven want ze weten niet hoe het anders zou moeten. Jaren lang zijn de Nederlandse burgers gepamperd met subsidies, tegemoetkomingen, kortingen, extra maatregelen, speciale begeleiding, gratis voorzieningen enz. van overheidswege. Een leger van specialisten en andere afgestudeerde kenners, weters en experts legt ons in de krant en op TV uit dat wij burgers niet zonder hen en de overheid kunnen.

De overheid als altijddurende bijstand, de staat als beschermheer van wieg tot het graf dat is Nederland al tientallen jaren lang. Er zijn hele generaties opgegroeid die niet beter weten dan dat het zo hoort. Zelfs veel overheden weten niet beter dan dat het zo hoort. Burgemeesters, politie commissarissen, wethouders en gemeenteraadsleden weten niet beter dan dat ze nooit nooit mogen zeggen tegen de burger, dat de burger altijd gelijk heeft, dat de overheid verantwoordelijk is voor de burger en nooit andersom. Het moet daarbij ook nog eens gezellig blijven. Geen gedonder en geruzie. Met zachte maar dwingende hand houdt de overheid, gesteund door afgestudeerde weters in kranten en op TV, de burger als het nodig is in bedwang.

Nu de PvdA langzaam maar zeker door de werkelijkheid wordt gedwongen, na er jaren aan meegewerkt te hebben, afscheid te nemen van dit sprookje van altijd durende bijstand, wordt die partij ook het hardst door de burger afgestraft. Je maakt je nu eenmaal niet populair door eerst decennia aan een droom mee te werken om vervolgens dezelfde burger uit zijn droom te helpen. Dat is de verkeerde boodschap en wordt dus ook als zodanig afgestraft. De partij kan zich in nog zoveel politieke bochten wringen om het uit te leggen, de burger hoort maar een ding, dat het sprookje uit is. De keizer in casu PvdA leider Samsom heeft geen kleren aan.

De PvdA staat met lege handen en dat zijn de kiezers niet gewend. Hoezo lege handen? Ga ons geld maar terug halen uit Brussel, gooi maar eens wat minder geld over de balk naar die corrupte landen in de Derde Wereld, laat de banken en de rijken maar eens een keer betalen, gooi die uitvreters van migranten uit ons land enz. enz. Wie zijn volk jaren lang heeft verwend kan zulke reacties verwachten. Daar moet je niet van opkijken.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is het scherpste voorbeeld van die nieuwe PvdA, de PvdA die ons vertelt dat de maatschappij harder zal worden, dat de pampertijden voorbij zijn. De regels voor het krijgen van bijstand zullen strenger worden. Zij brengt het voor wat hoort wat beginsel terug in de samenleving. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe in de jaren zeventig van de vorige eeuw de burgers te horen kregen dat bijstand een recht was waar je je niet voor hoefde te schamen. Je kon het immers niet helpen dat je in financiële moeilijkheden was gekomen. Dat was de schuld van de overheid, de maatschappij, de werkgever of domme pech maar in ieder geval niet jouw schuld.


Nu komt Klijnsma vertellen dat als je bijstand wilt, je wat terug moet doen voor de samenleving. Niet alleen nog ijveriger en overtuigender naar werk gaan zoeken desnoods op vier uur reistijd van je huis maar ook wat terug doen, koffie zetten voor daklozen, sneeuw ruimen bij ouden van dagen enfin je verzint maar wat. Het idee dat bijstand een keerzijde heeft van plichten moet weer terugkomen in de samenleving net als de eigen verantwoordelijkheid. Dat zal nog een hele toer worden want zelfs burgemeesters snappen dat niet, laat staan de gemiddelde burger die gewend is dat er voor hem gezorgd wordt. De PvdA zal daarom nog heel lang op het politieke strafbankje van de verongelijkte burger moeten zitten, misschien zelfs er van afvallen.

1 opmerking:

  1. Iets terugdoen, is op zich het punt niet. Het moet wel perspectief bieden. En dat zit niet in de plannen van Klijnsma inbegrepen.

    BeantwoordenVerwijderen