zondag 8 september 2013

ALEXANDER PECHTOLD



Alexander Pechtold is een ijdeltuit maar dan van het studentikoze soort. Hij is namelijk best bereid zichzelf af en toe ook als een grap te zien. Niet in de politiek, daarin is hij serieus, bloeserieus en zoals het een goed student betaamt zeer spitsvondig. Natuurlijk wil hij graag ministger worden. Misschien heeft hij zelfs wel ooit gedroomd van een kabinet Pechtold I. De mens is niets vreemd en dus ook Pechtold niet.

Heeft hij nu wel of niet averij opgelopen in de zomerflirt tussen hem en VVD fractieleider 2e Kamer Halbe Zijlstra? De enigen die deze vraag definitief en sluitend kunnen beantwoorden zijn de kiezers. Ondertussen kunnen we alleen maar speculeren over zijn lot en toekomst. Ik zie die somber in. Zijn tijd raakt op. Eeuwige studenten zijn niet meer van deze tijd en dat weet Pechtold ook donders goed.

Van de zomerflirt hou ik niet veel meer over dan dat de VVD wel eens wilde spelen met Pechtold om te kijken hoever ze konden gaan met hem. Te ver dus. Pechtold heeft zichzelf te serieus genomen en is daardoor in de val van de VVD gelopen. Hij heeft zich laten verleiden door de gedachte dat hij in overleg met de VVD het land zou kunnen dienen, indien nodig als toegevoegd minister. Hij had beter moeten weten. Rutte c.s. zijn niet van plan de macht met nog meer te delen. Als dat wel het geval was geweest, hadden ze dat immers veel eerder laten weten.

Heeft dit kabinet enige schade geleden door deze zomeraffaire? Ook hier kunnen we niet anders doen dan speculeren maar ik vrees dat het ja is. Rutte en Samsom weten niet goed meer hoe ze het landsbestuur nog moeten aanpakken. Het is een onoverzichtelijk ratjetoe aan gedoe waardoor Nederlanders niet meer weten hoe de vork in de steel zit. Het zou wel eens eerder mis kunnen gaan met het kabinet dat Samsom en Rutte denken. Is dat erg? Ik denk het niet: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

4 opmerkingen: