donderdag 12 juli 2012

DE DREESBONUS


Een veelzeggend affiche. Drees vraagt de kiezer om vertrouwen. Kom daar nu eens om. De naam van de partij staat in  hele kleine letters onderaan het affiche. Drees was bekender dan zijn partij.Dat heeft alleen den Uyl hem nagedaan maar niet in de mate zoals Drees.


Hoewel de PvdA tegen de nieuwe AOW wet heeft gestemd, komt de Dreesbonus vermoedelijk niet meer terug. Die generatie lange verkiezingsbonus had de PvdA te danken aan Willem Drees (1886 – 1988), de populairste politicus, misschien wel de populairste ooit, die Nederland heeft gehad. Nadat hij in 1947 als Minister van Sociale Zaken het initiatief tot de Noodwet  Oudervoorziening had genomen, werd hij de volksmond ‘Vadertje Drees’ genoemd en wie toen een ouderdomsuitkering kreeg “trok van Drees”.

Je kunt je afvragen of de PvdA met zijn stem tegen de nieuwe AOW wet in de geest van Drees heeft gehandeld. Ik denk het niet. Drees was een pragmatische sociaal democraat. Dank zij zijn houding “dat niet alles kan en zeker niet alles tegelijk” bouwde Drees na de Tweede Wereldoorlog zonder noemenswaardige politieke conflicten en zonder de beginselen van privé eigendom en vrije markt aan te tasten, de Nederlandse verzorgingsstaat op. De staat waarin elke Nederland gevrijwaard werd van armoede en ziekte, de twee grote volksvijanden ten tijde van het negentiende eeuwse kapitalisme.

Dat is nog steeds zo. Nederlanders leven in een van de rijkste landen van de wereld waar niet alleen voor gezorgd wordt als je ziek of arm bent maar ook als je teveel schulden maakt, je niet mee kunt in het onderwijs, op de een of andere manier gehandicapt bent enz. enz. Maar die rijkdom komt niet vanzelf. Daar moet hoe dan ook voor gewerkt worden en daar zit hem nou net de kneep want dat werken is als gevolg van veranderingen in binnen en buitenland, vergrijzing en globalisering, heel anders geworden.

Dat vraagt om aanpassingen. Dat doet pijn ook al gaat het maar om kleine stappen. Bovendien willen mensen geen veranderingen, zeker niet als ze ouder worden. Verandering brengt maar onrust. De PvdA heeft het niet aangedurfd, bang om nog meer (oudere) kiezers te verliezen. 

2 opmerkingen:

  1. Niet alleen de PvdA heeft het niet aangedurfd. SP en PV, juist die twee, zijn ook mordicus tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA
    Ik weet het. Maar van de PvdA verwacht ik en serieuze lange termijn opstelling van dd PVV daarentegen niet en van de SP ook niet al is die wel wat genuanceerder.

    BeantwoordenVerwijderen