maandag 11 juni 2012

KIES DE MINISTER PRESIDENT


Van links naar rechts de kandidaten voor het Minister Persidentschap: SP Hoss Roemer altijd gemoedelijk maar op zijn hoede,  PvdA Little Joe Samson onbesuisd maar dapper, VVD Pa Rutte bedachtzaam en onverschrokken en D66 Adam Pechtold nooit op zijn mondje gevallen zeker niet bij de vrouwen. (Een digitale fotobewerking van Petrus)

Nog nooit hebben we tijdens Tweede kamer verkiezingen (12 september aanstaande) zoveel openlijke kandidaten voor het minister presidentschap gehad. Maar liefst vier die het land wel willen regeren. Het lijkt erop dat we over  net zoveel MP’s beschikken kunnen als over managers.

Misschien gaan we zo wel naar de verkiezing van de Minister President toe. Dat zou zo gek nog niet zijn. Waarom zouden wij niet net als Frankrijk, Duitsland en De VS onze sterke man voor vier jaar kiezen? Dat zou meer stabiliteit kunnen brengen en tegelijkertijd meer democratie immers zo’n MP zal hoe dan ook altijd moeten kunnen steunen op een coalitie in de Tweede Kamer, desnoods wisselende coalities. Rutte weet al hoe dat moet, hij heeft er ervaring mee opgedaan tijdens het gedoogkabinet.

Maar zo ver is het nog lang niet. We zullen wel ergens in een tussenvorm blijven hangen. We kiezen een beetje de MP maar blijven ook een beetje trouw aan het idee dat we op een partij stemmen. Maar diep in ons hart weten we dat we onze kostbare stem op een persoon uitbrengen en niet op een partij of een partij programma. Dat is veel te abstract.

3 opmerkingen:

  1. De meneer links wil niet echt, net als Jan M. weet hij heel goed dat het voor hem electoraal beter is om uit de regering te blijven en daar vervolgens de andere partijen de schuld van te geven.
    Hij kan dan lekker leuke maar onuitvoerbare dingen roepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het maar niet weer Rutte wordt. Genoeg wild west taferelen gehad met hem.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @fulps
    Deze keer zit die meneer links zowaar schietklaar. Met de rechterhand.
    @ZJA
    Ik vrees dat.... je weet het wel.

    BeantwoordenVerwijderen