dinsdag 8 mei 2012

WIE WORDT DE NIEUWE CDA LEIDER?


Het CDA gaat eindelijk in de aanval. Helemaal links onderaan kijkt Mona Keijzer met zwaard in de hand geschrokken naar de gesneuvelde man voor haar. Naast haar staat met zwaard in de hand en pistool tussen zijn broekriem geklemd Marcel Wintels. Henk Bleker houdt met het geweer in de aanslag de boel in de gaten. Madeleine van Toorenburg ligt verbaasd aan de voeten van aanvoerdster Liebeth Spies die dapper met de CDA vlag zwaait. In Haar linkerhand heeft ze een geweer met opgestoken bajonet. Naast haar staat vervaarlijk zwaaiend met zijn pistolen Sybrand van Haersma Buma.

Om je te helpen bij je keuze worden de 6 kandidaten hieronder kort voorgesteld met o.a. enkele citaten. Je stem kun je hiernaast uitbrengen.

Henk Bleker (58)
Hij is aftredend staatssecretaris van Economische zaken, Landbouw en Innovatie en was partijvoorzitter tijdens de vorming van het gedoogkabinet.“Ik ga vol voor het CDA als brede moderne volkspartij in het markante midden.” Op de samenwerking met de PVV is hij trots maar neemt afstand: “de PVV bewandelt een aantal paden waar ik niks van moet hebben.”

Sybrand van Haersma Buma (46)
Hij is CDA fractievoorzitter. Hij zegt “ik voel meer dan ooit verantwoordelijkheid voor het CDA, voor het land.Dat ga ik niet uit de weg.” Over de PVV zegt hij dat “hij zijn buik er vol van heeft”. Hij wil voor het vernieuwde CDA staan: “dat verhaal is ook mijn verhaal.Herstel van de eenheid is wat iedereen wil in het CDA.”

Mona Keijzer (43)
Zij is wethouder in Purmerend en was lid van de CDA commissie Strategisch Beraad over de toekomst van de partij. Volgens haar is het “een heerlijke tijd om lid te zijn.” Tegenslag kent ze niet. “We gaan dan ook door met wat we doen.” Ze wil een CDA leider zijn “met een positief verhaal: daar hebben de mensen behoefte aan.”

Liesbeth Spies (46)
Zij is aftredend minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, was kamerlid en partijvoorzitter. “Ik heb er alle vertrouwen in dat ik met een meerderheid van de stemmen gekozen zal worden.” Ze nam na de val van het gedoogkabinet afstand van het doorde PVV gewenste boerkaverbod en het afschaffen van dubbele nationaliteiten. Ze denkt dat ze meer verbindend is dan Sybrand “ en misschien ben ik ook wat minder Haags.”

Madeleine van Toorenburg (43)
Ze is lid van de Tweede Kamer fractie met als portefeuille veiligheid. “Opnieuw, net als in 2010 willen wij mensen serieus nemen. Mensen serieus nemen met wie je het in je hart niet eens bent, maar wij kijken niet naar de mensen die wij op dat moment spreken, maar naar de mensen achter hen, de mensen die zij vertegenwoordigen.”

Marcel Wintels (48)
Hij is voorzitter van de Wielerunie en onderwijsbestuurder bij Fontys Hogescholen. Hij beschouwt de afgelopen samenwerking met de PVV als een kapitale fout. Hij is “al twintig jaar inhoudelijk zeer betrokken.” “Een nieuwe koers vraagt nieuwe woorden, vraagt nieuwe beelden, vraagt – wil je dat geloofwaardig kunnen doen – nieuwe representanten.”

Met dank aan NRC Handelsblad

2 opmerkingen:

  1. Hoe onbekender hoe onbevlekter om in christelijke termen te blijven. Van Toorenburg?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA

    Ja, die kende ik ook niet. Lid Tweede Kamer. Geenszins onbevlekt.

    BeantwoordenVerwijderen