woensdag 9 mei 2012

HET REVOLUTIONAIRE PETJE VAN FRANCOIS HOLLANDE



Binnenkort zal de pas verkozen president Hollande van Frankrijk een revolutionair petje presenteren. Een petje waarmee je wind kunt vangen om er gratis energie mee op te wekken. Zijn achternaam bracht hem op het idee om de Hollandse windmolen voor dit nationale gratis energie project te gebruiken. Want hoe moet hij anders de beloofde economische groei van Frankrijk tot stand brengen?

Frankrijk heeft een staatsschuld van € 1700 miljard, Griekenland  van € 300 miljard. Frankrijk maakt 20% uit van de Europese economie, Griekenland 2%. In het Europees solidariteitsfonds zit 800 miljard. De Franse staatsschuld bedraagt 90% uit van het bruto binnenlands product. De publieke uitgaven bedragen 56% van het bbp. Alleen Denemarken heeft hogere publieke uitgaven maar ook een veel groter concurrentievermogen dan Frankrijk.

De Franse export is nog maar 12,5% van de Eurozone, tegen 16% in 2000 en 18% in 1990. De werkloosheid is ongeveer 10% waarbij 25% onder jongeren. De arbeidskosten in Frankrijk bedragen € 34,2 per uur. In Duitsland is dat  €30,1 en in Nederland 31,1. Frankrijk is economisch in verval en tot nu toe wijst er niks op dat Hollande daar wat aan wil doen.

Integendeel, hij vlucht in het bekende socialistische  recept van staatsuitgaven vergroten zoals het aanstellen van 60.000 extra leraren en belastingen verhogen met een rijkenbelasting. Een beleid dat voordien al gefaald heeft. Dat zijn dan ook geen vertrouwen wekkende maatregelen voor de toekomst omdat ze de Franse economie niet hervormen en dus niet concurrerender en dynamischer zullen maken.

Rekent Hollande erop dat de Duitsers bereid zijn om zijn socialistisch recept te financieren of is hij bereid om toch te hervormen? Hoewel Duitsland er veel aan gelegen is om de Euro samen met Frankrijk in stand te houden zal het er toch niks voor voelen om zo’n onbetrouwbaar financieel bouwwerk zonder verdere hervormingsmaatregelen te steunen.

Hollande zal dus linksom of rechtsom  onder de slogan van economische groei aan het hervormen moeten slaan. Echte hervormingen waar Sarkozy niet aan is toegekomen. Dat zal een schok zijn voor veel Fransen.

4 opmerkingen:

  1. Anders dan Griekenland heeft Frankrijk nog wel een industrie van betekenis: auto-, vliegtuig-, militair.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @P: ook ik ben benieuwd of Hollande een vers konijn uit zijn hoed zal kunnen toveren. Mijn eerste reactie was er echter één van berusting. Meer van, oké, daar gaan we weer.
    Het begint er op te lijken dat het hele project van een economische grootmacht Europa aan het uiteenrafelen is. Mijn grootste angst is een nieuwe opleving van nationalisme (protectionisme), om te beginnen op economisch gebied, dat zich vervolgens dan kan uitgroeien tot grotere etnische of raciale problemen. De populariteit van extreem rechts in Frankrijk zou ook voor ons een veeg teken aan de wand moeten zijn.

    De afgelopen week heb ik weer eens een tijdje gemediteerd in België en tijdens het opruimen van de gebouwen en keuken, werd mij duidelijk dat ook in België - bij in mijn ogen onvervalste nonracisten - er een grote onvrede is met de aanpak en ontwikkelingen in België op het gebied van etnische en raciale problemen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de integratie van vooral een andere cultuurvorm in de meeste (alle?) Europese landen als mislukt wordt beschouwd. Dat in combinatie met een langdurige recessie en grote werkeloosheid is een explosieve combinatie.

    Als het Hollande de komende vier jaar niet lukt om Frankrijk economisch op een spoor met meer uitzicht op een betere toekomst te zetten, dan voorzie ik in heel Europa grote problemen op allerlei gebied.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @jack pastoor

    Excuus voor late reactie.
    Als het nog lang gaat duren, krijgen we te maken met veel extremisme. Mensen willen en kunnen niet leven met het idee dat het anders of minder moet, ook niet een beetje.

    BeantwoordenVerwijderen