maandag 30 april 2012

IS HET REGENBOOGAKKOORD LINKS GENOEG?



Ik begrijp dat VK columnisten nu de azijnpisser uithangen over het akkoord van de regenboogcoalitie. VK columnist Cuperus heeft het al over een “Pyrrusoverwinning van het pseudo-midden”.   Zij moeten de kastanjes uit het vuur voor de gemiste kans van Samson halen en uiteraard de SP een beetje te vriend houden. Voor de PvdA is het zuur wat er is gebeurd. Ze wordt nu rechts én links ingehaald. Links door de SP, jawel met een blijvende stijgende trend in de peilingen (Roemer for prime minister) en Groen Links die plotseling namens links meeregeert.

Een slechtere start had Samson zich nooit kunnen voorstellen.  Of dit met azijnzure commentaren in de VK nog goed te maken is, waag ik te betwijfelen. Chagrijn is nooit welkom behalve bij chagrijnige kiezers maar die kunnen nog altijd terecht bij de PVV. Daarom moet Samson ondanks alles vrolijk blijven!

Volgens hem en zijn partij moest de verdeling van de lasten veel eerlijker. Alsof de PvdA en SP het monopolie op eerlijke verdeling hebben. Dat het anders kan zal niemand betwisten maar of het dan ook eerlijker is dat zullen straks de kiezers uitmaken. Voorlopig heeft de PvdA in ieder geval het ongelijk aan zijn kant en kan de SP de oppositie van het radikale alternatief voeren.

Maar wat zijn de winst en verliespunten van dit regenboogakkoord? Welke bezuinigingen van het rechts kabinet gaan niet door (in miljoenen)? Natuur 200, het persoonsgebonden budget 150, passend onderwijs 100, preventieve zorg 100, openbaar vervoer 100, griffierechten 240, huishoudinkomenstoets 54, btw podiumkunsten 48, eigenbijdragen ggz 40 en ontwikkelingssamenwerking blijft 0,7% van bbp. Een flink stuk rechts beleid is daarmee ongedaan gemaakt.

Wat komt er dan nog wel op de burger af? Een hele hoop. De BTW verhoging van 19 naar 21%. Die brengt 4 miljard op. Aangezien de BTW op levensmiddelen niet omhoog gaat, worden de lagere inkomens door deze maatregel minder getroffen. Een loonmatiging van 2 miljard dank zij een nullijn voor ambtenaren uitgezonderd de werkers in de gezondheidszorg, vergoeding woon-werk verkeer wordt voortaan belast, crisisbelasting voor de rijken , werkgever betaalt voortaan deel van de ww, er wordt langer gewerkt met beëindiging doorwerkbonus, hypotheek moet afgelost worden, belastingverhoging alcohol en tabak, verdubbeling bankbelasting en zo nog wat klein grut.

5 opmerkingen:

  1. Nee, het akkoord is niet links genoeg. Het is wat mij betreft alleen verdedigbaar als het alleen bedoeld is om de periode tot de verkiezingen te overbruggen, een boete van Brussel af te wenden en -het belangrijkste- Wilders buiten spel te zetten. Je blog roept ook de vraag op wat we tegenwoordig onder 'links' verstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @blewbird
    De ervaring heeft me geleerd dat daar absoluut geen eenduidige defintie voor bestaat. In de praktijk komt het er vaak op neer dat Links is wat linkse mensen vinden dat links is en die zijn het onderling nooit eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. vergeet die term links. Na het echec van het reeel bestaand socialisme moet je iets anders verzinnen. Gorbatshow vind ik links, maar wat kunnen wij daarmee?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @jankosenbrink

    Je hebt gelijk. Wat voor de een links is kan voor de ander rechts zijn. Ondanks deze verwarring wordt de term toch nog altijd gebruikt. Daarom moet je altijd op je hoede zijn als je de term gebruikt of als anderen hem gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen