dinsdag 1 mei 2012

NU OOK VLAAMS POLDERPROTEST



De polder ligt ingeklemd tussen de Antwerpse haven en de Schelde.

Zondag ben ik maar eens gaan kijken naar de jongeren die leegstaande huizen bezetten uit protest tegen de havenuitbreiding van Antwerpen. Ik was al een hele tijd van plan om de Hedwigepolder te bezoeken. Dit was een mooie aanleiding. Protest niet meer alleen aan de Nederlandse kant maar nu dus ook aan de Vlaamse kant. De bezette huizen liggen in de poldergehuchten Oude Doel en Rapenburg. Beide liggen vlak bij Doel waar de autoriteiten al jaren bezig zijn om de laatste onverzettelijke bewoners uit hun huizen te krijgen. Tot nu toe zonder succes. En nu dus deze bezetting er bij.

De kerncentrale van Doel zie je van alle kanten vanuit de polder.
De Hedwigepolder grenst aan de Prosperpolder waar de bezette huizen liggen. De polders liggen ingeklemd tussen de Schelde en de uitdijende Antwerpse haven. Vanaf afslag 11 op de noordelijke ring van Antwerpen (bij de Liefkenshoektunnel) richting polders rij je eerst een tijd langs de havens over gloednieuwe wegen en rotondes die het havengebied ontsluiten. Zo te zien is het al een en al bedrijvigheid. Al die tijd zie je de kerncentrale van Doel liggen en de reusachtige havenkranen.
Bezet huis met groene protestvlag
Protestbord in de Hedwigepolder die grenst aan de Properpolder met de gehuchten Oude Doel en Rapenburg.
Dat is op zich niet erg maar er was een dijk met een polderweg beloofd zodat de gehuchten met het dorp verbonden bleven. Daar is niets van terecht gekomen. Blijkbaar is al het geld nodig voor de vogels en moeten de mensen het maar uitzoeken. In de media wordt gedaan alsof de bewoners er financieel beter van worden als ze op verzoek van de autoriteiten hun huizen verlaten. Daar is niks van waar. Mensen gaan er niet op vooruit wat ze ook beweren, aldus onze zegsvrouwe.
Op een groot hek dat het pas aangelegde broedgebied naast Prosperdorp afsloot, hing deze mededeling.

Wij begrijpen er ook niks van. Sinds wanneer kunnen vogels of de natuur hun weg niet meer vinden? Als het de natuur te gek wordt, grijpt ze zelf wel in met aardbevingen, vulkanische uitbarstingen, tsunami’s, windhozen en overstromingen. Mens en natuur voeren strijd. Dat is al eeuwen zo en zal ook de komende eeuwen niet veranderen. Om nu in vredestijd land op te offeren ten koste van mensen, is menselijkerwijs gesproken idioot. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten