woensdag 28 maart 2012

PARTNERRUIL OF VERKIEZINGEN?


Het gedoogkabinet wankelt. Het CDA is er met zijn twee dissidenten en verdeelde achterban het ergste aan toe. Dank zij het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV fractie is nu ook Wilders verzwakt. Hij kan de meerderheidsstem niet meer leveren. Daar zorgt Brinkman nu zelf voor, als hij wil. Tot overmaat van ramp begint het nu ook nog te rommelen in de VVD. Sommige prominenten vinden dat als de PVV niet wil hervormen dat die dan maar ingeruild moet worden voor de PvdA als een echte coalitiegenoot. Zo’n Rutte II kan in de Tweede Kamer dan rekenen op 82 zetels. Een stabiele meerderheid.

Maar wil de vernieuwde -linksere-  PvdA van Samson en partijvoorzitter Spekman dat wel? Samson heeft het over verkiezingen. Dat snap ik want nieuwe verkiezingen geven een nieuw mandaat voor onderhandelingen. Zonder verkiezingen zal dat veel moeilijker liggen bij de PvdA achterban.

Bovendien zullen Samson en Stapel er weinig voor voelen om ingeklemd te komen zitten tussen VVD en CDA. De PvdA zal er de voorkeur aan geven om bijvoorbeeld ook D’66 er bij te halen of eventueel Groen Links. Maar zijn verkiezingen wel een oplossing? Afgaande op de peilingen van de Hond wordt het ook dan moeilijk.

Een links kabinet van SP, PvdA, D’66 en Groen Links zit er niet in met 66 zetels. Zoals het er nu voorstaat zou de SP de grootste partij zijn in zo’n coalitie en zou er dus een kabinet Roemer I gevormd moeten worden. Dat wordt ook vanwege de grote verschillen in politieke opvattingen heel moeilijk voor de PvdA maar zeker ook voor D’66.

Dus dan toch maar naar een kabinet Rutte II bestaande uit VVD, PvdA, D’66, CDA en Groen Links? Dat zou volgens de laatste peilingen maar liefst een kamermeerderheid van 86 zetels hebben. Als die 5 partijen het eens worden, zou dat in deze tijden van crisis en hervormingen het meest stabiele kabinet zijn. Als ze in België een regering met 6 partijen  (verdeeld over de 3 politieke stromingen: liberalen,sociaal en christen-democraten) kunnen vormen,  moet dat in Nederland toch ook kunnen?

2 opmerkingen:

  1. In België is men dat gewend. Voor Nederland zou dat een trendbreuk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad. Maar wie weet wordt België alsnog een voorbeeld voor Nederland?!

    BeantwoordenVerwijderen