maandag 26 maart 2012

PAUS GEBLINDDOEKT OP CUBA GELAND


"De harde repressie tegen de kerk in Cuba is een verre herinnering. Ooit leidde radicaal atheïsme tot het oppakken en uitzetten van priesters en nonnen; kerkgangers werden met knuppels bij de mis opgewacht. Anno 2012 krijgen de Cubanen een dag vrij om naar de paus te kunnen. Nooit eerder was de relatie tussen kerk en staat zo goed.

De oppositie in Cuba staat bij dit een-tweetje buitenspel. "Het voelt als een theater", zegt Oswaldo Payá, leider van de dissidente Christelijke Bevrijdingsbeweging. "De Communistische Partij heeft het bezoek gekaapt en voert de repressie op." Leden van zijn beweging zijn bedreigd met represailles als ze dinsdag naar de mis komen.

Afgelopen zondag zijn 70 leden van de vreedzame vrouwenbeweging Damas de Blanco, die de paus hebben gevraagd om een ontmoeting, opgepakt. Enkele dagen daarvoor bezette een wanhopige groep minder bekende dissidenten een kerk in Havana om aandacht te vragen voor de repressie, hun diepe verlangen de paus te mogen ontmoeten en hun hoop dat de paus in zijn persoonlijke gesprek met Raul Castro zal aandringen op meer vrijheid.

De noodkreten brengen de kerkelijke leiding behoorlijk in verlegenheid. De bewegingsruimte van de kerk is de afgelopen decennia groter geworden maar is niet onbeperkt. Aartsbisschop Ortega wil zijn zorgvuldig opgebouwde positie niet op het spel zetten door een handreiking aan andersdenkenden, zeker niet nu. Voor alle duidelijkheid liet hij de kerkbezetters door de politie naar buiten slepen. "

Overgenomen uit een artikel in de krant Trouw "Wat heeft Cuba aan het bezoek van de paus?"

2 opmerkingen:

  1. De paus heeft wel vaker last van een vuiltje in zijn oog. Een oogje dichtknijpen, daar is hij ook heel goed in.

    BeantwoordenVerwijderen