donderdag 1 december 2011

BREIVIK EN BOUYERI

 

Als de Noorse rechters de gerechtspsychiaters volgen dat Breivik
psychotisch was tijdens de moordpartij op jongeren kan hij zonder al teveel problemen levenslang opgesloten worden in een kliniek. Dat is de gemakkelijkste oplossing maar niet correct. Je kunt niet volhouden dat iemand die jaren lang zijn moorddadige aanslagen nauwgezet theoretisch en praktisch voorbereid niet toerekeningsvatbaar zou zijn. Als dat waar zou zijn dan kun je voortaan alle bij oorlog betrokken personen ontoerekeningsvatbaar verklaren.

Mij dunkt dat het omgekeerde eerder waar is. Oorlog maakt psychotisch. In feite is dat ook het geval met Breivik. Uit zijn geschriften blijkt dat hij zich in oorlog waande met sociaal democraten en moslims. Hij heeft die oorlog zelfs strategisch en tactisch uitgewerkt met een beroep op de Europese Christelijke geschiedenis en de daarbij horende geschriften.

Breivik is daarmee van hetzelfde hout gesneden als bijvoorbeeld Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. Die waande zich op grond van zijn Islamitische godsdienst in oorlog met ongelovigen als Theo van Gogh. Net als Breivik beriep hij zich dus op historische geschriften ter rechtvaardiging van zijn daad. Daarentegen ging hij minder planmatig te werk dan Breivik. Op grond daarvan zou je Bouyeri eerder psychotisch kunnen noemen dan Breivik.

Als je Breivik psychotisch noemt en daarmee ontoerekeningsvatbaar dan moet je voortaan alle politiek of religieus gemotiveerde terroristen zo kwalificeren. Het gevolg is dat je het debat over de rechtvaardigheid van hun daden voortaan uit de weg zou gaan. Dat is een slechte zaak voor de democratische gemeenschap. Die heeft immers als regel dat burgers het recht hebben op een eigen mening zo lang die niet leidt tot geweld.

Breivik heeft met zijn moordpartij deze afspraak fundamenteel geschonden en verdient op grond daarvan terecht te staan en naar ik aanneem uiteindelijk veroordeeld te worden. Anders gezegd, Breivik en ook Bouyeri zijn een onjuiste oorlog begonnen. Dat die oorlog hun psychotisch maakte verbaast me niks. Veel soldaten overkomt hetzelfde na oorlog gevoerd te hebben. De vraag of er ook juiste oorlogen zijn laat ik nu ter zijde.

10 opmerkingen:

  1. Als Breivik ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, snap ik er niets meer van en ben ik het ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De psychiatrische diagnose heeft alleen waarde wanneer die kan worden aangewend voor de keuze van de meest passende weg naar genezing. Levenslang (in eerste instantie intra- en daarna extramuraal) mogen we niet rekenen tot de categorie genezingsmethoden. Dat brengt ons tot de eindconclusie: Who cares ? Het reduceert alles tot de ene gek heeft wel en de andere gek heeft niet een baard.
    Zou ik zeggen..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Om over na te denken.

    Groet
    Laila

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Johan
    Wie snapt psychologie nou?

    @Simen Vrederat
    Genezing zal er wel in zitten. Net zo min als bij Stalin, Hitler en Il Duce.

    @Laila
    Ook groet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. er is altijd veel tumult over de straf voor daders, maar wat kopen we daar eigenlijk voor? de zogenaamde gerechtigheid waar velen zich op beroepen is vaak meer vergelding en wraak.
    van belang is dat de dader niet nog eens in de fout gaat, helaas kan dat maar voor weinigen worden gegarandeerd, die kunnen dus niet meer vrij rondlopen.
    nog belangrijker is toekomstige daders uit te schakelen. zowel breivik als bouyeri zijn er door hun omgeving (de samenleving) toe gebracht hun daden te verrichten. de zorg dat mensen niet op zo'n manier kunnen ontsporen verdient meer prioriteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @de rookvogelwachter
    Vergelding en wraak zijn normale gevoelens die terecht een uitweg vinden langs de weg van wet en rechtspraak.
    Hoewel er altijd sprake is van een wisselwerking tussen individu en samenleving, de een is niks zonder de ander, is je uitgangspunt dat de samenleving hen er toe heeft gebracht hun daden te verrichten veel te eenzijdig.
    Opsporen? Hoe door elk individu zijn recht op privacy te ontnemen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. petrus, er is zoveel onrecht en ongenoegen in de wereld, steeds weer aangewakkerd door media en politiek, dat het verbazing wekt dat er niet vaker uitbarstingen van geweld a la breivik zijn toch? die ene geïsoleerde gek, daar valt weinig tegen te beginnen. maar als onrecht en ongenoegen worden verminderd wordt de voedingsbodem voor dit soort gedrag een stuk schraler.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @de rookvogelwachter
    Wel eens in een café gezeten? Ook zonder media en politiek is er veel ongenoegen. Dat zal altijd zo blijven. Een mens kan tevreden of ontevreden zijn. Er is ziekte, ongeluk, noodlot, pech, haat, jaloezie en weet ik wat allemaal nog meer. Daar is geen oplossing voor behalve onder een totalitaire regering.
    Uitbarstingen zijn er zat als je de krant leest. elke dag weer. Ook dat zal blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik denk dat het terecht is dat de rechters aan een psychiater vragen of een verdachte toerekeningvatbaar is, in plaats van rekening te houden met de mening van de man in de straat. Maar ik ben wel benieuwd naar je kennis van het onderwerp, m.a.w. waar is je mening op gebaseerd ?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @knutselsmurf

    Als man van de straat heb ik een mening.Waar die op gebaseerd staat in de derde, vierde en vijfde zin.

    BeantwoordenVerwijderen