vrijdag 4 november 2011

DAS NEUE EUROPA


Hebben jullie nu ook het gevoel dat sinds de Eurocrisis men in den Haag maar  wat zit te rommelen? Wat hebben ze daar nou eigenlijk nog te vertellen? Over de grote lijnen van het spel, de economie en alles wat daar bij komt kijken toch helemaal niks. Dat Rutte geen wereldleider is weten we wel sinds de mislukte pogingen van Balkende om bij de groten der aarde mee te tellen. Niemand in Nederland geloofde daar toen in. Men vond het zelfs een beetje beschamend of lachwekkend. We hebben gelukkig toch nog wel enige zelfkennis.

Maar sinds de Eurocrisis moeten we er ook aan wennen dat Rutte al evenmin een Europees leider is, ook al reist ie af en toe voor overleg naar Berlijn en Parijs. Logisch dat ie daar heen gaat, want in die twee hoofdsteden worden de hoofdlijnen van het economisch beleid in de Eurozone uitgezet. Dat is maar goed ook want ondanks al het gespeculeer blijkt de Frans Duitse as nog steeds ijzersterk te zijn. Zonder die as was de Euro en daarmee de EU al lang uit de bocht gevlogen.

Mevrouw Merkel is een Europese leider van formaat dat zal straks zo in de geschiedenisboekjes staan. Kohl was een Duitser van formaat net als Mitterand een Fransman van formaat was. Kohl verenigde de twee Duitslanden, Mitterand accepteerde dat langs de weg van de Euro. Zij beiden, notabene een Duitse christen democraat en een Franse sociaal democraat, hebben daarmee de weg gebaand voor Europese staatslieden als Merkel en Sarkozy.

Want Sarkozy is ook een Europees leider. Economisch mag hij dan niet de grootste rol spelen, militair heeft hij dat wel gedaan. Samen met Engeland heeft hij de wereld in Libië laten zien dat Frankrijk en Engeland nog wel degelijk meetellen. Slim van Sarko om Cameron er bij te halen want Engeland mag dan wel (nog) niet in de Eurozone zitten, het is met dat militaire optreden in Libië wel meer Europees geworden. Rust aan de Europese grenzen wordt voortaan gegarandeerd door Engeland en Frankrijk met op de achtergrond de VS en uiteraard instemming van Turkije.

De hele wereld ziet nu dat Europa wel degelijk werkt. Economisch worden de zaken aangepakt door Merkel en Sarkozy, militair door Sarkozy en Cameron. Natuurlijk zijn er in Nederland nog politici met hun aanhang die dit nog niet willen of kunnen zien maar dat komt nog wel. Als straks de crisis voorbij is, zullen ze het allemaal pas goed beseffen, ook Roemer en Wilders. Nederland is van wereldmacht in de zeventiende eeuw een Bundesland zonder stemrecht geworden, zoals een Nederlandse politicus het onlangs uitdrukte maar dan wel met Rotterdam als de grootste Chinese zeehaven buiten China. Nederland moet dus voortaan wel een toontje lager zingen, maar het mag wel blijven meezingen.

4 opmerkingen:

  1. Ik denk dat Balkenende zelfs serieuzer werd genomen dan Rutte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zolang we als tweede stem maar een toontje lager blijven meezingen mogen we nog aansluiten bij het koor. Wel goed luisteren naar de dirigenten natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @aadverbaast
    Samen met België, Luxemburg, Oostenrijk en nog wat van dat klein grut.

    BeantwoordenVerwijderen