zaterdag 26 november 2011

BOLKESTEIN EN DE NIEUWE NEDERLANDSE ARROGANTIE

 Bolkestein en de Nieuwe Nederlandse Arrogantie

Terwijl Merkel en Sarkozy voorzichtig een weg zoeken om de Eurozone bij elkaar te houden, komt Bolkestein ons vertellen dat het onvermijdelijk is dat er een Neuro en een Zeuro komen. Noord Europa waaronder dus Nederland heeft namelijk economische discipline. Zuid Europa niet. Daar zijn ze wat luchthartiger en gemakzuchtiger, zo heb ik ook al elders gelezen. Nieuw Nederlandse arrogantie zou ik dat willen noemen. Alsof Nederlandse politici als het hun zo uitkomt niet net zo gemakzuchtig en luchthartig zijn als Italiaanse en Griekese politici. Was er aan het eind van de vorige eeuw internationaal geen sprake van Hollandse ziekte? Nederland leed toen toch aan een soort economische luiheid en sloomheid o.a. als gevolg van de royale aardgasbaten, een cadeautje van Moeder Natuur?  Nog steeds gebruiken we de aardgasbaten om onze gaten in de nationale begroting op te vullen.

Alsof het allemaal al niet arrogant genoeg is, voegt Bolkestein er nog aan toe dat Griekenland uit de Eurozone gemanoeuvreerd moet worden en dat hij er geen traan om zal laten “als Italië uit de Euro wordt gedwongen”.  Zie hier de politieke visie van een Hollandse kruidenier op de toekomst van Europa, een kruidenier die bovendien Eurocommissaris is geweest.

Volgens die kruideniersmentaliteit is Europa net als Nederland een BV met een winst en verliesrekening. Maar Nederland is geen BV. Dat weet Bolkestein donders goed maar hij doet net of het niet zo is omdat hem dat politiek beter uitkomt. Maar zoals Nederland meer is dan een BV zo is Europa dat ook. En net zoals men in Nederland soms heftig van mening kan verschillen hoe vrede, veiligheid, stabiliteit en welvaart het beste gediend kan worden, verschilt men ook in Europa soms heftig van mening. Om je dan in een dergelijk debat op te stellen als Nederlandse betweter en eigenheimer, lijkt me onverstandig. Ik zou wel eens willen weten of Bolkestein over dit onderwerp al van gedachten gewisseld heeft met Merkel en Sarkozy of zijn het maar losse flodders uit zijn kundige denkraam?

5 opmerkingen:

  1. Hij doelt niet alleen op de politici, maar de afwezigheid van belasting betalen, de luiheid, de corruptie de wanprestatie.
    De super lage arbeidsproductiviteit.
    Voorbeeld: er zijn 320 roemeense boeren nodig om dezelfde hoeveelheid als EEN NL boer te produceren.
    Niet praten over kwaliteit.
    De arbeidsproductiviteit in bouw en metaalsector liggen met een factor 6 lager.

    Voor italie; het noorden is normaal; het zuiden is corrupt en lui; er zijn steden die geen BTW afdragen in ruil voor politieke stemmen.

    Kijk eens in griekenland.Grieken leren nog steeds nauwelijks talen, terwijl ze va toerisme leven.Voor landbouw komen ieder jaar 500.000 albanezen zwart werken.

    Ga zo maar door.
    Er zijn landen waar het VOLLE pensioen ingaat bij 45 jaar 9na 25 dienstjaren)
    Wie betaalt dat?
    Wij.
    NL en DE

    Maar hij heeft ongelijk.
    De euro was een ondoordacht probeerseltje, dat niet te redden is.

    Uit de euro en gulden terug is beter snellen en goedkoper.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @PHM van de Kletersteeg

    Werklozen in Nederland willen niet werken in de landbouw.
    Poolse werknemers werken harder en efficiënter dan Nederlanders.
    In de zorg kunnen ze niet zonder buitenlanders.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Italianen en Spanjaarden trekken ondertussen en masse naar Nederland om er werk te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Elke politicus heeft een houdbaarheidsdatum. Die van Bolkestein is al lang overschreden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Johan
    Zo lang ze hier werk kunnen vinden, lijkt me dat prima.

    @aadverbaast
    De houdbaarheid van VVD'ers is blijkbaar groter dan die van andere partijen. Zie Wiegel en Smit Kroes.

    BeantwoordenVerwijderen