maandag 6 mei 2024

VOER VOOR POLITICOLOGEN 37. KOMT ER EEN RECHTS KABINET?


 

Voor sommigen is naar het schijnt de gedachte aan een rechts kabinet onverdraaglijk. In plaats van te proberen te begrijpen wat er aan de hand is, houden ze zich bezig met stemmingmakerij, vooral op X.  Het doet me denken aan het vroeger Volkskrant Blog dat was zo erg dat de redactie zich genoodzaakt zag het blog op te heffen. Weer een optimistisch lezersexperiment naar de mallemiezen.


Of het rechtse kabinet er komt, is pas zeker als het er is. De druk op de 4 partijen  om voor half mei met een regeerplan en kabinet te komen is groot. De 2 formateurs hebben gezegd dat ze dan klaar willen zijn en daarna niet beschikbaar. Dus moeten er spijkers met koppen geslagen worden voor half mei.


Dan is er nog de druk dat er geen weg terug is. Volgens de peilingen blijft Wilders winnen en VVD en NCS verliezen. Voor die partijen is het dus heel onaantrekkelijk om het op nieuwe verkiezingen te laten aankomen. 


Links heeft op dit moment ook niets zeggen. Voor hen zijn nieuwe verkiezingen even onaantrekkelijk. De combinatie GL/PvdA is stilstaand water in de peilingen en de mogelijke partners op rechts met VVD en NSC waar Timmermans kort geleden nog schuchter op duidde, staan op verlies.


Een linkse 5 partijen combinatie (!) GL/PvdA, D66, Christen Unie, Volt, CDA en SP haalt volgens de laatste peilingen de Hond 57 zetels. Daar kun je niks mee. Pas met NSC en VVD er bij zouden ze aan de 80 zetels komen maar dan hebben we het over  een 7 partijen combinatie. 


Dan zijn we beland in Belgische toestanden waar ze wel moeten vanwege de Waals-Vlaamse kwestie en het Cordon Sanitaire bedoeld om rechts en uiterst rechts buiten de deur te houden. De komende verkiezingen (juni) zullen duidelijk maken of dat nog houdbaar is. Het uiterst rechts Vlaams Belang dreigt de grootste partij te worden in Vlaanderen.


Of halverwege de maand mei het gaat lukken om een rechts regering te vormen zal nog moeten blijken. Ik hou het op fiftyfifty.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten