maandag 18 september 2023

OORLOGSBULLETIN 71: VIKTOR ORBAN

 


Ik heb betere tijden met Hongaren meegemaakt. Dat was toen Viktor Orban nog geen rol speelde in de Hongaarse politiek, dat was in de eerste jaren na de val van de communistische muur. Ik werkte samen met Hongaren die de democratie wilden opbouwen.

In het centrum van Boedapest stonden de muren nog waarin de inslagen van granaten en kogels uit de opstand van 1956 te zien waren. Een opstand waaraan een aantal van deze democraten hadden deelgenomen maar door de Russen met tanks is neergeslagen.

Precies wat Putjinski nu ook wil doen met Oekraïne. Hij beschouwt dat land als in opstand, hetzelfde soort opstand als indertijd tijdens de Koude Oorlog in Berlijn en Praag tegen het communistisch bewind.

Wie kon na de val van de muur vermoeden dat in Hongarije een nieuwe autocraat zou verrijzen voor wie macht belangrijker is dan democratie? 

Hij noemt Trump in een een interview zijn beste vriend en de enige die snapt dat Oekraïne de oorlog niet kan winnen. Orban hoopt dat Trump volgend jaar de presidentsverkiezingen wint want dan komt alles goed.

“Call back Trump! Because you know, you can criticize him for many reasons … but … the best foreign policy of the recent several decades belongs to him. He did not initiate any new war, he treated nicely the North Koreans, and Russia and even the Chinese … and if he would have been the president at the moment of the Russian invasion [of Ukraine], it would be not possible to do that by the Russians.”
“Trump is the man who can save the Western world” and all of humanity, he said.”
(Laura Hülsemann, Politico August 30, 2023)  

Nee, Trump begon geen enkele oorlog, behalve dan een halve oorlog tegen zijn eigen parlement en regering. Putjinski begon wel een oorlog maar daar moeten we niet al te moeilijk overdoen.

Trump is de man die het Westen kan redden volgens Orban. Zeker door Oekraïne uit te leveren aan Putjinski?  Naar het schijnt wil de aanhang van het Forum voor Democratie hier in Nederland dat ook. 

Historisch verdriet nu de Hongaren een autocraat als president hebben met begrip voor Putjinski en een vriend is van Trump. Een volk krijgt de politici die het verdient, zegt men. De Hongaren die ik ken, hebben Victor Orban niet verdiend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten