donderdag 22 juni 2023

OORLOGSBULLETIN 66. HET EINDE VAN JALTA

 

Van links naar Rechts: de Engelse premier Winston Churchill, de zieke Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de absolute communistische heerser van Rusland Jozef Stalin. De foto is gemaakt tijdens de bijeenkomst op Jalta in februari 1945. De bijeenkomst vond daar plaats omdat Stalin zijn land niet wilde verlaten.

De oorlog in Oekraïne betekent hoe dan ook het einde van Jalta. Tijdens het overleg in Jalta op de Krim (februari 1945 aan de vooravond van de nederlaag van Nazi Duitsland) tussen de Amerikaanse president Roosevelt, de Britse premier Churchill en de Russische dictator Stalin sloot Roosevelt een overeenkomst met Stalin dat in ruil voor Russische deelname aan de oorlog tegen Japan en de nog op te richten Verenigde Naties, Stalin de vrije hand in Oost-Europa zou krijgen.

De rechtvaardiging van deze deal, die leidde tot de verdeling van Europa met als gevolg het IJzeren Gordijn tussen communistisch Oost Europa en het vrije democratische Westen, was dat de verovering van Japan een paar miljoen Amerikaanse leven zou kosten (de atoombom was nog niet gevallen). Amerika had daarom de steun van Rusland nodig. Tot dan was Stalin neutraal gebleven.

Stalin maakte optimaal gebruik van de geboden kans om de Oost Europese landen tot aan Oost-Duitsland toe te onderwerpen aan Rusland. De Europese republieken Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen plus Moldavië werden ingelijfd bij de Sovjet Unie.

In 1989 onder Gorbatsjov was de Sovjet Unie, eenheid op basis van onderdrukking en bezetting, niet meer mogelijk. De strijd van de vakbond Solidarnosc in Polen tegen de communistische dictatuur had de rot in de wortels van de Sovjet Unie definitief aangetast. De val van de muur in Oost Berlijn luidde de val van de hele Sovjet Unie in.

De Bolsjewistische droom van een verenigde communistische wereld spatte als een zeepbel uit elkaar. De Westerse wereld dacht voorgoed af te zijn van deze communistische nachtmerrie. Niet dus. Na Jeltsin, die de chaos in Rusland groter had gemaakt,  kwam de bureaucraat Putjinski uit het spionnennest van de KGB aan de macht.

Zijn doel werd uiteindelijk herstel van Rusland als imperiale wereldmacht. Zijn methode om landen onder controle te houden of te krijgen is destabilisering van een land o.a. door zich op te werpen als beschermer van gemigreerde Russen.

Met de oorlog in Oekraïne gaat het mis. Het ziet er niet naar uit dat hij dat land kan terugbrengen in zijn  invloedssfeer. Dat wordt of een vrij en onafhankelijk Oekraïne als het aan het Westen ligt en anders een West en een Oost Oekraïne. Hoe dan ook Jalta als imperialistisch project zal aan zijn einde komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten