woensdag 23 juni 2021

7. HET KAN VRIEZEN, HET KAN DOOIEN. DE ZON

 

De zonsverduistering is een spel tussen de aarde, de maan en de zon. De kleine maan bedekt bij een bepaalde stand het licht van de zon waardoor het donker wordt op aarde.

1. Dat de aarde pakweg de laatste honderd jaar opgewarmd is, staat wel vast maar over CO2 als oorzaak zijn er wetenschappelijke meningsverschillen. 

2. De meest gedeelde maar niet enige theorie is dat de hoeveelheid CO2 de oorzaak is, met als eenvoudige conclusie minder CO2= minder opwarming.

3. De meningen zijn ook sterk verdeeld over de hoeveelheid opwarming die men in de toekomst verwacht. 

We hebben in de vorige aflevering vastgesteld dat broeikasgas een van de factoren zou kunnen zijn, volgens velen zelfs de enige factor die van invloed is op de opwarming van de aarde. Niettemin worden in de brochure van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (zie vorige aflevering) in het hoofdstuk “Twistpunten en Onzekerheden” (blz.24 brochure KNAW) zeven twistpunten en onzekerheden aangaande de opwarming in even zoveel paragrafen behandeld: “temperaturen vroeger en nu”, “thermometers”, “vulkanisme” , “Oceanen, waterdamp en wolken”, “IJs en gletsjers”, “de zon” en “de rol van de mens.”

 Ik begin met de zon omdat het voor iedere aardbewoner duidelijk is dat de zon de hoofdrol speelt in ons klimaat en eigenlijk in alles wat met leven op aarde te maken heeft. Je zou daarom denken dat de zon een hoofdrol speelt in de computer modellen waarmee de ontwikkeling van de aardse temperaturen voorspeld wordt en waarop de draconische maatregelen die nu genomen worden om fossiele brandstoffen uit onze energie voorziening te weren, berusten, maar dat is niet het geval.

 ”Maar ook al is de invloed van de zon nog niet volledig in beeld -allerlei mogelijke versterkingsmechanismen zijn nog onvoldoende in kaart gebracht-, in klimaatmodellen waarin met de zon rekening wordt gehouden, blijkt haar invloed klein te zijn.”  (blz.28, KNAW brochure) 

Waarom de betekenis van de zon voor de computermodellen klein is, wordt niet uitgelegd. Uit de citaten hierboven en beneden leid ik af dat dit te maken heeft met nog te weinig kennis van de zon.

  “De warmtestraling van de zon varieert in een cyclus van ongeveer elf jaar, en dat heeft effect op de aardse temperaturen. Daarnaast zijn er langere perioden van wisselende activiteit, die sterrenkundigen nog niet helemaal kunnen verklaren. Ook de kortere cyclus is nog niet zo goed doorgrond als de deskundigen wel zouden willen.” (blz.28, KNAW brochure)

Op de Wikipedia pagina over de zon stuiten we ook op een gebrek aan kennis van de zon.


“Op de Zon vinden veel nog slecht begrepen verschijnselen plaats. Zo treden zonnevlekken op, verschijnen er protuberansen en zonnevlammen, is er sprake van zonnewind, zijn er zonnebevingen en wordt er 0,1% minder straling afgegeven bij een zonneminimum.
Zonnevlekken zijn gebieden van intense magnetische activiteit die de convectie verhindert, waardoor het energietransport van de hete binnenkant naar de oppervlakte beperkt wordt. De magnetische velden zijn het gevolg van bewegingen in het zonneplasma, dat uit geladen deeltjes bestaat. Immers, beweging van geladen deeltjes is elektrische stroom en kringstromen wekken magnetische velden op. Het aantal zonnevlekken die zichtbaar zijn op de Zon is niet constant, maar varieert over een 11-jarige cyclus, die de zonnecyclus genoemd wordt.”
(Wikipedia: de zon)

De zon is actief en verandert maar wat dat alles betekent voor het aardse klimaat blijft vooralsnog duister.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten