maandag 11 januari 2021

COLUMN BETWEETER: DE RUGGEGRAAT VAN POLITIEK NEDERLAND


 

Hoe gaat het met de politieke ruggengraat Nederland? Met nog maar drie maanden te gaan voor de verkiezingen een interessante kwestie. De VVD met gemiddeld 40 zetels in de peilingen (geactualiseerd t/m 10 januari) is de politieke ruggengraat van Nederland. Nederland is VVD en dus oppositie maak je borst maar nat. Rutte IV komt eraan.

Rutte is wat vroeger de CDA’er Lubbers was, premier van 1984 t/m 1992, een vaste waarde in de Nederlandse politiek waar je niet omheen kon. Niet onlogisch. Door de secularisering van Nederland heeft de C van Christelijk in het CDA zijn politieke aantrekkingskracht verloren. Wie weet nog wat Christelijk is? We zijn een liberaal land geworden en dat zal voorlopig zo blijven.

Niettemin maakt het CDA nog altijd deel uit van de politieke ruggengraat van Nederland, een stabiel deel van ongeveer 19 zetels zo blijkt uit de peilingen. Het gedoe rond minister de Jonge en  minister Wopke over het lijsttrekkerschap is nog niet van invloed geweest op de peilingen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat Wopke een grote stemmentrekker zal worden. Het CDA mag tevreden zijn met wat het nu heeft.

D66 stuk is ook een stukje van de Nederlandse politieke ruggengraat geworden, momenteel stabiel met ongeveer 6 zetels minder dan bij de Tweede Kamer verkiezingen in 2017 maar nog altijd tussen de 13 en 14 zetels. Kleiner dan het CDA maar groter dan de PvdA dat ander stukje ruggegraat van de Nederlandse politiek. Van een Kaag effect is nog geen sprake terwijl ze toch pretendeert nieuw leiderschap te leveren aan Nederland. Als zij daadwerkelijk Rutte wil uitdagen, zal ze nog flink op de trom moeten slaan.

De enige echte uitdager van Rutte is Wilders met zijn gemiddeld 22 zetels. Het lukt VVD en CDA maar niet in te breken bij de trouwe Wilders aanhang. Zijn chagrijn blijkt nog steeds aan te slaan bij grote groepen kiezers in vooral Limburg, een oud CDA bolwerk. Vermoedelijk speelt de Limburgse afkomst van Wilders een grote rol bij deze aanhang. Hoe dan ook, Wilders kan vooruit kijken naar alweer vier jaar oppositie voeren tegen Rutte.

De PvdA is altijd een belangrijk deel geweest van de politieke ruggengraat van Nederland. De sociaal democratie is stevig verankerd in de Nederlandse politiek, maar lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Het lukt die partij niet meer om boven de 13 zetels uit te komen, twee zetels groter dan Groen Links. 

Samen zouden GL en PvdA 24 zetels hebben maar de PvdA is en blijft een arbeiderspartij van principiële doctorandussen en GL een milieupartij van principiële doctorandussen (moderne calvinisten?) en dus zal er van samenwerking of samen optrekken niks terecht komen zoals Hubert Smeets in NRC Handelsblad zo graag wil. Progressieve samenwerking heet dat. Een verouderde term uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Bovendien is er binnen de PvdA gedoe over de positie van lijsttrekker Asscher als voormalig zorgtoeslag-minister en kiezers houden niet van gedoe.

 

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten