dinsdag 8 oktober 2019

MILIEUNORMEN NEKKEN NEDERLAND

Boerenprotest op het malieveld in Den Haag op dinsdag 1 oktober 2019. De boeren zijn het zat om door milieu organisaties, media en politiek te worden weggezet als milieucriminelen, dierenbeulen enz. Het meest bont maakte D66 kamerlid Tjeerd de Groot het met zijn opmerking dat de Nederlandse veestapel maar gehalveerd moet worden.

Als een land als Nederland met een bevolkingsdichtheid van 411,3 inwoners per km2 moet voldoen aan dezelfde Europese en internationale stikstof, milieu en CO2 normen als een land met een bevolkingsdichtheid van 225,18 zoals Duitsland of Zweden met een bevolkingsdichtheid van 20 (!) dan moet Nederland veel en veel meer inspanningen leveren dan die beide landen.

Ruwweg kun je zeggen dat de Duitsers over twee keer meer leefruimte beschikken dan Nederlanders en dus twee keer meer ruimte hebben om aan de gestelde normen te voldoen. Zweden is nog extremer, daar hebben ze 20 keer zoveel ruimte per inwoner om aan de normen te voldoen. Nederland heeft dus simpelweg te weinig ruimte om aan de milieunormen enz. te voldoen. Teveel mensen per vierkante kilometer.

Aangezien er veel geld nodig is om de maatregelen te financieren, zit Nederland dubbel klem. Nederland is vanwege de gewenste veranderingen genoodzaakt om economisch in hetzelfde tempo te blijven groeien om de milieukosten te kunnen opvangen bij gelijkblijvende welvaart. Maar economische groei betekent hogere milieukosten.
 

Dat is niet te doen. Misschien is de oplossing de Nederlandse bevolking halveren. Daar waren ze bij D66 nog niet opgekomen maar alles wijst erop dat dit de enige oplossing is, wil Nederland voldoen aan de Europees milieunormen (stikstof) of CO2 normen (akkoord van Parijs), behoud van biodiversiteit, de Wadden bewaren voor de eeuwigheid tezamen met de vogels, wolven enz. Krankzinnig, zul je zeggen. Helaas niet. Als je de normen ernstig neemt dan kun je niet anders dan de bevolking halveren.

Oh ja, er is toch nog een andere oplossing. De welvaart halveren want welvaart legt beslag op het milieu, vooral stedelijke welvaart gaat gepaard met enorme milieukosten aan water, afval, energieverbruik voor verwarming en vervoer. Als Nederland dat halveert dan kan het dezelfde bevolkingsdichtheid behouden.

De bevolking halveren of de welvaart halveren, het is een van de twee wil Nederland voldoen aan de milieunormen. Aangezien geen van beide mogelijk lijken, denk ik ik dat de milieunormen uiteindelijk de strop om de nek zal zijn van Nederland. Nederland is en blijft volgens elke milieustandaard te klein om zo rijk en welvarend te blijven. Er zit niks anders op dan voor de weg van de beheerste armoede te kiezen. Hoe? Dat laat ik graag aan de milieugroepen en de politiek over.

Oh ja, er is nog een andere oplossing maar die is net zo moeilijk, namelijk de normen niet langer per land bekijken maar spreiden over de hele Europese Unie. Dan tellen voor Nederland de bossen van Zweden en Polen mee, de Alpen van Frankrijk, de hoogvlakte van Spanje en ga zo maar door.  De bevolkingsdichtheid van Europa is met zijn 114 inwoners per vierkante kilometer nog altijd een van de hoogste in de wereld is, maar zou voor Nederland meteen een aanmerkelijke verlichting betekenen.

Maar ook daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. We zullen onze welvaart dan veel meer dan nu het geval is, moeten delen met andere landen opdat zij bereid worden gevonden aan deze verdeling mee te werken. Nederland wordt dan de Randstad van Europa die welvaart genereert voor de rest van Europa.  De politieke prijs is dat Nederland zijn soevereiniteit dan wel op zijn buik kan schrijven. Of dat erg is? Ik heb geen idee. Er wordt dan voortaan over ons beslist in Berlijn en Parijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten