maandag 3 juni 2019

CARAMBA MEXICO

Fotoboek 'Caramba Mexico', 45 foto's, Nederlandse en Spaanse tekst, totaal 97 pagina's, afmeting 20x20 cm, uitgegeven in eigen beheer in 1999, grafische vormgeving Marieke en arpie. Het boek is opgedragen aan alle indianen van Mexico, door de eeuwen heen telkens opnieuw slachtoffer van onderdrukking en uitbuiting.

Van 1975 tot 1977 werkte en woonde ik in Mexico-stad (Distrito Federal), toen al een  metropool met naar schatting 20 miljoen inwoners, randsteden als Naucalpan en Netzahualcoyotl meegerekend. De laatste was trouwens in die tijd niet veel meer dan een gefatsoeneerde krottenwijk bevolkt door van het platteland toegestroomde gezinnen op zoek naar werk en inkomen.

Geïnspireerd door beroemde Noord Amerikaanse fotografen als Dorothea Lange en Russell Lee van de Farm Security Administration ten tijde van de dust-bowl in de jaren ’30 van de vorige eeuw, Edward Weston en zijn vrouw Tina Modotti die in Mexico hebben gewerkt, de franse fotograaf Cartier Bresson en niet te vergeten Diana Arbus, ging ik aan het werk in Mexico-stad en later ook op het platteland.

Ik zwierf bijna elke zaterdag, vaak samen met mijn oudste dochter, door de straten van de stad op zoek naar treffende portretten van de mensen die op de een of andere manier op straat een bestaan probeerden te vinden. Dankzij een prille vriendschap met een Mexicaanse collega van het platteland die zou uitgroeien tot een levenslange vriendschap, bracht ik ook weekeinden met mijn gezin door in het dorp San Miguel Regla, op een paar uur rijden van Mexico-stad gelegen in de bergen van de deelstaat Hidalgo, op een uurtje van de hoofdstad Pachuca.

Pas twintig jaar later, eenmaal terug in Nederland, was ik in de gelegenheid om de beste foto’s uit mijn Mexicaanse tijd te publiceren in een fotoboek onder de titel “Caramba Mexico” (ontwerp van de voorkant van mijn dochter Marieke)  Aangezien ik door mijn werk geen tijd had om contacten te leggen met de wereld van de fotografie zoals tijdschriften, galeries en uitgevers, gaf ik het boekje in eigen beheer uit. De kwaliteit van de uitgave liet vanwege de kosten te wensen over. Het boekje werd dan ook geen succes maar wel een stille getuige van mijn werk.

Ondertussen hield ik contact met mijn Mexicaanse vriend. Toen hij hoorde dat het mijn droom was om de foto’s uit mijn Mexico tijd als het ware terug te kunnen geven aan het land waar ik zo intensief gefotografeerd had en het vak van straatfotografie onder de knie had gekregen, ging hij tot mijn grote verrassing onmiddellijk aan het werk.

De affiche voor de tentoonstelling in Pachuca, Hidalgo, Mexico


Ook hij had geen enkel contact met de wereld van de fotografie of de beeldende kunsten maar dat was geen belemmering voor zijn inzet, ijver en doorzettingsvermogen. Als een terriër beet hij zich vast in het fotoproject. Het lukte hem om een fototentoonstelling te organiseren met hulp van enkele vooraanstaande mensen uit de gemeente Huasca waartoe zijn dorp San Miguel Regla behoort. Vervolgens raakte ook de Burgemeester van de hoofdstad Pachuca geïnteresseerd in het project. Zij gaf de opdracht aan de directrice van de Casa Cultural van Pachuca in zijn galerie een fototentoonstelling te organiseren met meer dan 30 foto’s uit het fotoboek ‘Caramba Mexico’.

De tentoonstelling werd onder veel belangstelling op vrijdagmiddag 17 mei door burgemeester Yolanda Telleria zelve geopend. Daar had zij op gestaan. Daarvoor was zelfs de openingsdag van 16 naar 17 mei verschoven. Het was voor mij een eer haar te mogen rondleiden langs alle foto’s in de galerie. Zo waren mijn foto’s na bijna 45 jaar toch thuisgekomen. Ik hoop dat ze een kleine bijdrage  zullen zijn aan het besef dat de menselijke waardigheid gediend is met sociale rechtvaardigheid.

2 opmerkingen: