zondag 27 januari 2019

NEDERLANDSE PERIKELEN IN DE CARAÏBEN

 
President Nicolas Maduro van Venezuela dreigt de clown van Latijns Amerika te worden nu een aantal Latijns Amerikaanse landen, de VS, Canada en enkele Europese landen waaronder Nederland hem de wacht aangezegd hebben met hun  steun aan de zelf verklaarde president Juan Guaido.
Er zijn nu twee presidenten in Venezuela. De met hulp van intimidatie, geweld en fraude verkozen Nicolas Maduro en het parlementslid tevens oppositieleider Juan Guaido. De laatste is een zelf verklaard president met steun van honderduizenden demonstranten in de hoofdstad Caracas. Zijn zelf verklaarde presidentschap wordt intussen gesteund door een aantal Latijns Amerikaanse landen, de VS, Canada en EU landen als Frankrijk, Duitsland en dus ook Nederland.

Nu zul je denken Nederland? Ik bedoel wat doet ons land nu in de Caraïbische wateren sinds daar geen Nederlandse kapers meer varen? Welaan, vergeet de Nederlandse Antillen niet en dan met name de Benedenwindse eilanden Curacao,  Aruba en Bonaire. Die eilanden liggen op maar ongeveer 75 km afstand van de kust van Venezuela. Met de boot van Venezuela naar Curacao varen is een peuleschil. Sommige schuiten uit Curacao brengen elke dag handel over en weer.

Geen wonder dat duizenden Venezuelanen die de armoede en de onderdrukking in hun land beu zijn naar Curacao varen, waar ze overigens niet welkom zijn. Als illegalen worden ze onmiddellijk van het eiland verbannen. Dat kan ook moeilijk anders want het eilandje heeft geen ruimte (een tiende deel van de provincie Noord Brabant) en geen geld om illegale migranten op te vangen. Het eiland heeft een heel hoge werkloosheid en bijna de helft van de bevolking is arm. Ga dan ook nog maar eens duizenden vluchtelingen opvangen.

Nederland moet intussen wel op kousenvoeten lopen als het gaat om Venezuela. Een kat in het nauw maakt gekke sprongen en de zogenaamde president Maduro is een kat in het nauw. Maduro en zijn voorganger Chavez hebben al eens gedreigd dat de eilanden eigenlijk van Venezuela zijn. Vorig jaar sloot Maduro nog 72 uur de grenzen tussen zijn land en de Caraïbische eilanden die nog altijd tot het Nederlands Koninkrijk behoren. Nederland hield zich gedeisd en hoopte vurig dat het met een sisser zou aflopen, wat het ook deed.

Maar Nederland is hoe dan ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de eilanden. Dus is Nederland op zijn minst bezorgd over de gebeurtenissen in Venezuela want niemand kan voorspellen wat er kan gebeuren. Wie kon indertijd bedenken dat de Argentijnse militairen de Engelse Falkland eilanden (Malvinas) zouden bezetten met tot gevolg een echte oorlog tussen het Engeland van premier Thatcher en de Argentijnse militaire dictatuur? En dan te bedenken dat de afstand Falklands - Argentinië 1500 km over zee is. Dat is andere koek dan 75 km zee tussen Curacao en Venezuela.

Een extra probleem is dat dit deel van het Nederlandse Koninkrijk niet onder de NAVO valt. In geval van een oorlog zou Nederland het zelf moeten opnemen tegen de Venozelaanse marine en leger. De VS zouden in theorie kunnen bijspringen maar onder huidig president Trump zijn de VS onberekenbaar. Trump zou er wel eens niks voor kunnen voelen om zijn handen te branden aan een Caraïbisch oorlogje waar hij nauwelijks belang bij heeft. Zijn enige belang is om te voorkomen dat de eilanden doorvoerhavens worden van drugsmokkelaars zoals met Suriname is gebeurd. Maar daarvoor wil hij dan ook een muur bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten