Ik denk dat met de huidige voorspellingen over klimaatrampen menigeen zich afvraagt of wij mensen een ramp voor de natuur zijn, een toevallige afwijking in de evolutie die natuur vijandig is en dus uiteindelijk de aarde zullen vernielen of dat we met ons hele hebben en houen bij de natuur horen? Het is een vraag die moeilijk te beantwoorden is of misschien wel helemaal niet. Toch wil ik in een serie blogs naar antwoorden zoeken, te beginnen bij de Griekse oudheid.
De aanstaande klimaatrampen van eilanden die verzwolgen worden in de zee tot dodelijke orkanen worden volgens de huidige wetenschappelijke opvattingen veroorzaakt door de grootschalige verbranding van fossiele brandstoffen. Het is dus allemaal begonnen met de uitvinding van het vuur. Toen is het grote verbranden begonnen, eerst met weinig mensen maar intussen met miljarden. Alles moest en moet branden als het maar warmte geeft, eetbaar voedsel, vervoer en andere gemakken: hout, olie, gas, kolen, alcohol. Je kunt het zo gek niet verzinnen of mensen gebruiken het. Het gevolg is dat volgens wetenschappers de aarde al een graad opgewarmd werd nog voordat het grootschalige olie en gas stoken pas goed op gang.
Dat vuur hadden we volgens de Griekse oppergod Zeus niet mogen hebben. Niet voor niks strafte Hij de halfgod Prometheus die uit medelijden de mensen het vuur had geschonken. Zijn straf was geketend te worden aan de Kaukasus waar een adelaar elke dag opnieuw zijn lever uit zijn lijf kwam pikken. Een vreselijke straf voor de dader maar intussen vergat oppergod Zeus het vuur bij de mensen weg te halen om verder onheil te voorkomen.
Nu weten we wat dat betekent. We zijn bezig onze aarde, de wereld waarin we leven als een lucifertje op te branden. Als we niet onmiddellijk stoppen met het verbranden van fossiel brandstoffen in auto’s vliegtuigen, industrie, chemie enz. dan zal de zee steden en eilanden verzwelgen, er zullen orkanen huishouden, schepen vergaan, mensen verdrinken of sterven van honger en dorst. De aarde zal na deze zondvloed van vernietiging dood en verlaten zijn zoals aan het begin toen hij niet meer was dan een gaswolk.
Is er iets aan te doen? Ik vrees van niet, alle goede bedoelingen ten spijt. De mens is gewend geraakt aan comfort, gemak, vooruitgang, welvaart, groei economie enz. Bovendien hoe zou een wetenschap ons kunnen redden als zij zelf niet aan de oorsprong heeft gestaan van alle ellende die we nu meemaken? Nee, je kunt het vuur niet meer uitdoven. Het is te laat. De mens is de vijand van de natuur en de aarde of toch niet?
wordt vervolgd
De vraag is alleen wie dat actief gaat meemaken. Wij en de generatie na ons nog niet.
BeantwoordenVerwijderenNee, dat denk ik ook niet maar niks is uit te sluiten.
BeantwoordenVerwijderen