donderdag 10 mei 2018

WAT BEZIELT KARDINAAL EIJK?

Foto van een optreden van kardinaal Eijk. 

Ik beschouw mezelf als agnostisch katholiek: behoud het goede van het katholicisme en gooi de rest overboord. Daarom ben ik niet kerks want de kerk is meestal bezig met zijn wereldlijk bezit onder de hoede van een groots opgezette bureaucratie. Zij verdienen daar de kost mee en zijn daarom vooral bezig met dat veilig te stellen. Zie kardinaal Eijk die vindt dat de kerk zal instorten nu de paus lijkt toe te staan dat een met een katholiek getrouwde protestant ter communie mag gaan.

Alsof zulks iets te maken heeft met de mens Jezus Christus. Als ik het Nieuwe Testament met zijn getuigenissen over het leven van Christus goed lees dan stond Jezus van Nazareth, de zoon van een timmerman, voor iedereen en alleman open. Niemand uitgezonderd behalve hypocrieten en huichelaars. Kan Eijk dat voorbeeld niet volgen?

De katholieke communie is een afgeleide van het laatste avondmaal dat Jezus voor zijn dood met zijn leerlingen at volgens de evangelisten Marcus, Mattheüs en Lucas. In alle drie die evangelies is sprake van leerlingen en niet van katholieken. Bovendien als zij leerlingen waren die jaren met hem zijn opgetrokken, wat zijn wij dan anders dan leerlingen? Over betweters wordt in de 3 evangeliën niet gesproken.

Vervolgens at Jezus met zijn leerlingen brood en dronk wijn. Jezus vraagt volgens het evangelie van Lucas nadrukkelijk aan zijn leerlingen om ter nagedachtenis aan hem tezamen zulks te blijven doen: brood eten en wijn drinken. Ik lees nergens dat zulks voorbehouden moet worden aan katholieken. Ik lees het als een uitnodiging van Jezus aan iedereen die zijn leerling wil zijn. Zijn protestanten geen leerlingen van Jezus?

Ik zou de kardinaal willen uitnodigen meer naar de geest van Jezus Christus te denken en te doen in plaats van kleingeestig zijn toevlucht te zoeken tot regels en procedures tot behoud van de katholieke kerk. Zonder de geest van Jezus Christus is de kerk een hol en nietszeggend vat. 

1 opmerking:

  1. Je schrijft "ter communie gaan". Dat is raar, want dat zeggen katholieken niet, die zeggen "te communie gaan"...

    BeantwoordenVerwijderen