Brussel, september 2015 |
Door de verschrikkelijke aanslagen door terroristen van Islamitische Staat in Parijs en Brussel kwamen de bestuursstructuur en cultuur van Brussel internationaal ter sprake. Een aantal daders bleek uit een en de zelfde Brusselse wijk te komen. Was Molenbeek een broeinest van Islamitisch radicalisme geworden? Zo een vaart liep het gelukkig ook weer niet maar de regering sprak ondertussen toch wel over het opkuisen van de wijk. Wijkbewoners reageerden geschokt voor TV. De vraag of er een verband zou kunnen bestaan tussen Islamitische leer, migratie en deze aanslagplegers bleef ook nu in het publieke debat buiten schot.
De vraag of de bestuurlijke structuren geen sta-in-de-weg zijn voor een effectieve bestrijding van terreur, kwam daarentegen wel aan de orde. Brussel bestaat namelijk uit maar liefst 19 gemeenten en 6 politiediensten. Elke gemeente heeft zijn eigen burgemeester met zijn kabinet, zijn gemeenteraad en ambtenaren. Daarboven staat dan nog eens de regering van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest met een heuse president, een kabinet van ministers en een parlement en daarboven dan natuurlijk de federale regering van België. De kwestie is of met zo een wirwar van bestuurslagen nog een fatsoenlijk anti-terreur beleid kan worden uitgevoerd. Daarnaast vragen veel burgers zich af wat dit allemaal kost aan salarissen, gebouwen, uitrusting en voorzieningen, aan vergadertijd, bureaucratische verwikkelingen, competentiestrijd enz. De burgermeesters vonden het in ieder geval geen enkel probleem. Er wordt prima gecoördineerd en samengewerkt aldus de burgervaders.
Met zo een loodzwaar en omvangrijk bestuur is het niet zo gek dat Brussel ook een chronisch gebrek aan geld heeft. Sommige wijken zijn vervallen bij gebrek aan onderhoud en door speculatie van huizen en grondbezitters. Hoe gebrekkig het onderhoud is, bleek onlangs toen in autotunnels uit de jaren vijftig van de vorige eeuw brokstukken beton waren gevallen. Er wordt veel geïmproviseerd en wel zo lang dat het als vanzelf permanent wordt. Je weet niet meer beter of het hoort zo. Er zijn wijken die de indruk geven dat je niet een Derde Wereld stad rond loopt en dan bedoel ik niet alleen wijken met migranten.
(verschijnt elke vrijdag)
Als België een failed state is, is Brussel een failed city.
BeantwoordenVerwijderen