zaterdag 12 augustus 2017

DE EIGENTIJDSE SLAVENHANDEL VAN RUUD LUBBERS

petrus nelissen, Het Slavenschip, acryl op papier

Oud Premier en Christendemocraat Ruud Lubbers schreef samen met emeritus hoogleraar Globalisering Paul van Seters een open brief aan de links-liberale krant  NRC dat Nederland met het oog op de vergrijzing jaarlijks 25.000 vluchtelingen zou moeten opnemen. Zij vinden dat op deze manier het Nederlandse eigenbelang aansluit bij dat van de vluchteling.

Vluchtelingen als een vorm van hedendaagse mensenhandel. Vroeger werden slaven tegen wil en dank verscheept van hun Afrikaanse huis en haard naar verre landen ter verrijking van de toenmalige Nederlandse zeevaarders en hun financiers. Dat is een schandvlek op het Nederlandse verleden die onvoldoende is verwerkt in onze geschiedenis. Gelukkig beseffen we wel dat het zo niet meer kan.

Maar wat nog wel kan volgens Lubbers c.s. is vluchtelingen naar Nederland halen om hen te helpen en tegelijk ons eigen welbegrepen eigenbelang te dienen. Door jaarlijks 25.000 vluchtelingen naar Nederland te halen, zijn we zoals gebruikelijk in Nederland weer tegelijk dominee en koopman.

Elk jaar 25.000 vreemdelingen er bij. Dat is elk jaar een stadje extra van 25.000 inwoners in het overvolle Nederland. Nu al wordt er gevochten wordt om leef en woonruimte tussen gasbellen, onder hoogspanningsmasten, in en rond de Waddenzee, allerlei natuur en  broedvogelgebieden en wat allemaal niet meer. 

Zijn er geen andere manieren om onze welvaart tot op zekere hoogte te handhaven? Kunnen we bijvoorbeeld niet zelf gaan migreren naar gebieden waar nog wel ruimte is voor mensen en waar nog veel verbeterd moet worden? Of is dat misschien teveel gevraagd? 


Is de vergrijzing wel zo erg? Het land is toch al vol en overbelast zoals we meemaken met eiercrisis, vogelgriep, varkenspest, te grote veestallen en overvolle wegen en steden? Kan het niet beter een onsje minder worden in plaats van ons te storten in een nieuw avontuur van eigentijdse slavenhandel?

1 opmerking:

  1. Ik weet niet of Nederland nog een geboorteoverschot heeft. Groot zal dat niet zijn. Dat aantal van 25.000 lijkt mij niet het grote probleem. Eerder het creëren van draagvlak.

    BeantwoordenVerwijderen