vrijdag 14 april 2017

DE EERSTE KRUISVAARDER

digitaal ingekleurde tekening van petrus nelissen

De kruisdood van Christus, de Zoon van God is en blijft onbegrijpelijk. Zelfs als je er in gelooft, is het ergerlijk of belachelijk. Hoe kan een almachtige God het toestaan dat zijn bloedeigen Zoon ter dood wordt gebracht door mensen om andere mensen, notabene zijn eigen schepselen, te redden van de Erfzonde?

Die Erfzonde is ook weer zoiets. Het zou de Goddelijke straf zijn voor de hoogmoed van de mensen om in zijn plaats te willen treden. Dat zouden ze gedaan hebben door in het paradijs van de boom van kennis van goed en kwaad te eten.

Dat nu, zo ben ik met God eens, was hoogst onverstandig want sindsdien zijn we als mensen onze onschuld kwijt. Zonder die kennis van goed en kwaad hadden we net als de dieren in alle onschuld kunnen genieten van een paradijslijk leven. Nu zitten we opgescheept met dwaasheid, ijdelheid, ontrouw, jaloezie, haat, nijd, hebberigheid en alle ellende die daar uit voortkomt tot aan moord en oorlog aan toe. 

De ultieme verklaring voor de kruisdood van de zoon van God is de liefde van God de Vader voor de mensheid, zoals gezegd zijn eigen schepselen. Maar in de praktijk van alledag zien we weinig liefde van God en redding van de Erfzonde. Het lijkt er eerder op dat de wereld met de dag liefdelozer wordt. Zou het kunnen dat de kruisdood van Christus dan helemaal voor niks is geweest? 

4 opmerkingen:

 1. Als jij een antwoord hebt op de vraag waarom er goed en kwaad is, waarom er zoiets is als een geweten, er onder de mensen ijdelheid, jaloezie, ontrouw enz. is, en waarom we leven en dood gaan, ja dan heb je gelijk om het flauwekul te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Christus zal hebben geleefd, maar of hij de zoon van God was? Waarom we geboren worden en dood gaan? Dat is de natuur. Wie dat allemaal heeft geschapen? God? Welke God? Wanneer dan en met welk doel? De bijbel geeft daar geen bevredigend antwoord op. De christelijke God is bovendien maar één van de vele interpretaties van een goddelijk universum. Zolang de religies het zelf niet eens kunnen worden over de definitie van God en zijn macht, ga ik er niet in mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een nogal defensieve reactie terwijl toch niemand aan je vraagt om er in mee te gaan.
  Ik neem aan dat je toch kunt begrijpen dan mensen naar een antwoord zoeken op de vragen die ik in mijn eerste reactie stelde. Religies proberen zo een antwoord te geven. Iedere religie geeft een eigen antwoord.
  Ik ben gefascineerd door het Christelijke antwoord op de vragen en dat zijn geen simpele antwoorden zoals ook uit het bovenstaande stukje moge blijken.
  Ik ben ook als kunstenaar geïnteresseerd omdat onze kunsten in Nederland en Europa niet begrepen kunnen worden zonder enige notie te hebben van hun Christelijke achtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen