dinsdag 28 februari 2017

TIJD VOOR EEN NIEUWE PREMIER

Photo Cartoon van petrus (met dank aan Jan Steen)

Nu Wilders en Rutte er niet bij waren, bleek ineens dat politieke leiders een normaal debat kunnen voeren. Geen gekift, gescheld en door-elkaar-heen-praten meer, nu ja af en toe heel even, maar dat mag. Zodra de twee koplopers in de peilingen niet meedoen, wint het politieke debat aan kracht. Het wordt fatsoenlijk én inhoudelijk. Het gaat weer ergens over. 

Dat is een hele opluchting en mooi dat de mensen in het land dat op de buis hebben kunnen zien. We zijn  nog steeds een beschaafd land en tolerant. Politiek links en rechts kunnen aan tafel zitten zonder elkaar te verketteren of verdoemen. Mooier nog, het debat laat zien dat de basis van democratie niet elke week een referendum is maar het besef dat je elkaar nodig hebt, dat je compromissen moet sluiten. Misschien is dat wel de grootste winst van het debat.

Het zou me niet verbazen dat dit gevolgen gaat hebben bij de verkiezingen zodra de kijkers beginnen te beseffen dat we zonder de kopstukken Wilders en Rutte misschien wel beter af zouden kunnen zijn. We kunnen dan eindelijk verder met ons land in plaats van elke keer weer getuige te moeten zijn van de kift tussen deze twee. Het oer Nederlandse gezegde gaat weer op, na regen komt zonneschijn.

Met Wilders gaat het trouwens helemaal niet goed. Dat kan ook haast niet anders als je jarenlang 24 uur per dag beveiligd moet worden. Je leeft dan noodgedwongen in een gouden kooi en dan moet je wel een verwrongen wereldbeeld krijgen of je wilt of niet. Als je geen normaal mensenbad meer kunt nemen, dan droog je existentieel uit. Je ziet de nuances niet meer. Achter elke deur schuilt gevaar. Voor Wilders’ geestelijke gezondheid zou het veel beter zijn als hij uit de politiek stapt en zijn politieke boodschap verder aan geestverwanten overlaat.


Met Rutte hebben we het intussen ook gehad. Hij heeft Nederland jarenlang bestuurd als een pragmatische CEO, als een boekhouder die eerst naar de kosten en de baten kijkt en dan pas naar de mensen. Nu zijn mensen ook nooit gemakkelijk en het is ook bijna nooit goed maar een beetje mededogen, hartelijk medeleven en een uitgestrekte hand kan geen kwaad. Bovendien is Nederland daar aan toe. Rust in de tent zodat we weer tijd hebben voor de dingen die echt belangrijk zijn. Ik zou daarom willen zeggen, Rutte bedankt voor alle goeie dingen want die zijn er ook, maar het is tijd voor een nieuwe premier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten