maandag 10 oktober 2016

TRUMP, DIE WEET TENMINSTE WAAR HIJ HET OVER HEEFT

Waarom Donald Trump vindt dat Hillary Clinton een duivelin is.

Ik heb vanmorgen het debat tussen Trump en Clinton bekeken. Wegens braakneigingen ben ik zo ongeveer op de helft afgehaakt. Ik had genoeg van het cafégesprek. Trump praat als een verontwaardigde blanke huisman op leeftijd met een glas bier in de hand tussen soortgenoten die het allemaal beter weten. Wat weten? Niks natuurlijk, behalve stoere café praat. Keer op keer valt hij door de mand als hem een fatsoenlijke vraag gesteld wordt. Een ding is zeker, zij daarginds in Washington deugen niet en Hillary al helemaal niet.

Hoewel Clinton haar best deed het gesprek fatsoenlijk te houden door over politiek, feiten en visie te praten, liet ze zich nog te vaak verleiden tot het niveau Trump. Misschien iets in de Amerikaanse cultuur die zegt dat je de ander ook moet aanvallen als je zelf aangevallen wordt? De Wild West cultuur van het revolver duel, een dominante macho cultuur, wie zal het zeggen? Ik zou ernstiger en verontruster hebben gekeken en niet lachend zoals Hillary. Ik zou wel meer afstand bewaard hebben, meer gebruik gemaakt hebben van humor en wat laconieker zijn geweest. Maar eerlijk gezegd, je kunt nooit winnen van een praatjesmaker, die blijft doorkletsen naar hij verstand heeft en dat is weinig.

Is er een sociologische verklaring voor het fenomeen Trump? Natuurlijk is die er en zoals altijd, voor de hand liggend en vanzelfsprekend. Ik citeer de krant van vandaag: “Uit een uitgebreid profiel van de partijen dat onderzoeksbureau Pew in september uitbracht blijkt dat nu 86 procent van de Amerikanen die zich Republikein noemen blank is, en 58 procent boven de vijftig. Hoewel het percentage Amerikanen met een hogeschooldiploma stijgt, geldt dat niet onder Republikeinen. En 61 procent van de blanke Republikeinse kiezers is man.”

Trump is wat zijn publiek is. Om te beginnen een blanke man en nog wel een die nog steeds niet verwerkt heeft dat zijn land nu al bijna acht jaar geleid wordt door een zwarte man. Hij is boven de vijftig waardoor zijn marktwaarde op de arbeids- en seks-markt elke dag minder wordt, totdat hij niet meer meetelt. Daar sta je dan met je grote glas bier en je grote mond. Niemand die nog naar je luistert. 

Het ergste van al zijn die altijd maar weer steeds jonger wordende meiden die hun plaats niet meer kennen. Dat zijn duivelinnen en Hillary Clinton is de ergste van allemaal. Het wordt tijd dat wij blanke mannen, die weten hoe de wereld in elkaar zit, deze duivelinnen terug jagen hun hok in. Ze moeten onze seksspeeltjes zijn en voor de rest hun kop houden, zo ongeveer moet Trump over vrouwen denken als je zijn geschiedenis aan uitspraken over vrouwen volgt. 

Trump is net als zijn Republikeinse blanke achterban van over de vijftig ook laag geschoold. Je ziet dat hij sommige vragen gewoonweg niet snapt. Te ingewikkeld en dus niet terzake. Daarom doet hij er wat anders mee. Hij gebruikt ze als opstap om zijn gram te halen tegen de rest van de wereld en die duivelin daar aan de andere kant van de bar. Wat zij niet weet, weet hij wel: het echte leven komt uit je onderbuik en niet van je verstand. Dat is er alleen maar om geld mee te verdienen.


Wat moet je als vrouw en ervaren politica met zo een man? Clinton bleef lachen. Haar manier van netjes en fatsoenlijk blijven en vooral om te laten zien dat ze niet klein te krijgen is. Maar dat helpt niet bij Trump en zijn achterban. Ze had beter met korte rokken aan kunnen komen op hoge hakken. Daar hebben hij en zijn achterban pas respect voor. Met zo een vrouw kun je wat, maar wat moet je met die duivelse Clinton en haar ingewikkelde uitleg over verzekeringssystemen, diplomatie en vreemde landen waar wij Amerikanen niet moeten willen zijn? Als echte man en Amerikaan kun je daar niks mee. Dan Trump, die weet tenminste waar hij het over heeft.

2 opmerkingen: