vrijdag 1 juli 2016

DE ONVERDRAAGLIJKE LICHTZINNIGHEID VAN BORIS JOHNSON

Boris Johnson als de man die van zijn land en Europa een grote grap maakte.

De man die met zijn Brexit campagne de toekomst van een hele generatie Britten en Europeanen op het spel heeft gezet, stelt zich niet kandidaat voor het leiderschap van zijn partij en dus ook niet voor het premierschap. Hij haalt heel Europa overhoop, zet wereldwijd financiële en strategische belangen op het spel, gooit zijn land en de EU voor minstens een paar jaar in onzekerheid, maar hij weigert daarvoor verantwoordelijkheid te nemen.

Het kan niet anders of voor Boris Johnson is de politiek een spel om zichzelf, zijn landgenoten en de rest van de wereld te vermaken. Landsbelang als entertainment. Daarmee is Johnson de vlees geworden lichtzinnigheid. Leven en welzijn van hemzelf en zijn medemens zijn voor hem een grote grap. Johnson is geestelijk nooit volwassen geworden. Hij is blijven steken in zijn studententijd aan Oxford.

Lees er Wikipedia maar op na. Daarin wordt een beeld geschetst van een man die het niet nauw neemt met de waarheid en die vooral wil opvallen met leuke grappen en grollen.“Johnson staat bekend om zijn excentrieke persoonlijkheid en de vele affaires en controverses die hem omgeven. Hij is in het verleden beschuldigd van buitenechtelijke relaties (waarvan er een resulteerde in een buitenechtelijk kind), (vermeend) racistische uitspraken en een rol in een geplande poging om een journalist in elkaar te slaan.” 

Hij staat bekend om zijn bizarre uitspraken en in 2006 bood hij zijn verontschuldigingen aan Papoea-Nieuw-Guinea aan, na in een column het land met "orgies van kannibalisme en opperhoofdmoorden" te hebben geassocieerd. “In oktober 2007 stond Arnold Schwarzenegger klaar om te spreken op het jaarlijkse partijcongres van de Conservative Party terwijl Johnson een rommelige toespraak gaf om zijn burgemeesterskandidatuur aan te kondigen. Schwarzenegger, niet wetende dat hij gefilmd werd, fluisterde duidelijk hoorbaar naar zijn assistenten: This guy is fumbling around all over the place ("Deze kerel rommelt maar wat aan”).”

Thierry Baudet, de studentikoze anti-politicus die beroemd werd met zijn uitspraak 
"de bar is open' na de negatieve uitslag van het Oekraïne referendum.

Het akelige is dat de kiezers denken dat zijn lichtzinnige grappigheid volks is en een tegenwicht biedt aan de zwaarwichtigheid van andere politici. Maar hij is geen man van het volk met zijn Oxford opleiding. Hij spéélt de man van het volk en dat is iets heel anders. Zoals gebruikelijk bij entertainers wordt hem daarbij zijn narcisme vergeven. 

In Nederland hebben we ook al last van deze studentikoze lichtzinnigheid en onverantwoordelijkheid. Hij mooiste voorbeeld is natuurlijk Thierry Baudet van de anti-Oekraïne campagne. Hij gaf toe dat zijn anti campagne vooral bedoeld was om de EU verdacht te maken. Het lot van de Oekraïners interesseerde hem eigenlijk niet. “De bar is open” riep hij in de NOS microfoon nadat hij het referendum gewonnen had. De vaderlandse politiek als een nieuw speelterrein voor de slimme en grappige student.

Jort Kelder die van zijn ijdeltuiterij een beroep heeft gemaakt. 


Zijn maatje Jort Kelder is van hetzelfde laken een pak. Die presenteert zich sinds het Oekraïne referendum als het alternatief voor de huidige politieke elite alsof hijzelf daar niet toe behoort. Bij hem proef ik naast zijn studentikoze lichtzinnigheid ook nog een flinke dosis ijdeltuiterij. Voor TV programma’s is de goed geklede paljas altijd leuk maar in de politiek kan dat aardig opbreken want voor zo iemand blijft alles een spelletje, ook het landsbelang.

4 opmerkingen:

  1. Ik zie Jort Kelder nog niet de politiek in gaan ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij is presenteert zich actief in de media met o.a. een in gezonden brief in NRC Handelsblad. Ook Joris Luyendijk noemt hem in een column over de EU, Brexit en de Nederlandse politiek. Ik denk dat hij onbegrensde ambities heeft.

      Verwijderen
  2. Jort Kelder is afkomstig uit de media, was hoofdredacteur van Quote. Kent dus de weg en heeft altijd al een mening gehad. Dat maakt hem nog geen Kamerlid of politicus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed stuk! Ik kan mij wel vinden in de tekst. Het studentikoze, tegen de gevestigde orde, aantrappen in een duur maatpak is niet wat de politiek vooruit helpt! Het aflaten van het nemen van verantwoordelijkheid al zeker niet!

    BeantwoordenVerwijderen