dinsdag 1 december 2015

CHILIREIS 17 (Puerto Montt)

Wonderen der elektriek, Puerto Montt, 2 december 2014 
Op 2 december zijn we met de bus vetrokken uit Valdivia naar Puerto Montt aan zee, ruim 200 km naar het zuiden over de Panamericana. De havenstad ligt ongeveer halverwege tussen de hoofdstad Santiago en Vuurland bij Kaap Hoorn. De stad ligt aan een prachtige baai. Lucht en zee zijn helder, veel helderder dan bij ons dankzij de droge wind en de geringe luchtvervuiling. Je kunt de zee ruiken. De houten huizen zijn aangetast door de zoute wind van zee. Dat geeft de stad een extra romantisch weemoedige toets. Wat je ziet en voelt is vergankelijkheid. 

Kerstplastics, Puerto Montt, 2 december 2014
Halverwege de negentiende eeuw, toen Puerto Montt nog maar een kleine haven was, kwamen de eerste Duitse immigranten aan. Het beeld aan de boulevard (zie foto) herinnert aan die Duitse immigratie. Zij waren geronseld door de Chileense regering in het toen arme Duitsland om Zuid Chili te koloniseren, wat ze ook met verve hebben gedaan. De Duitse kolonisten hebben zich op veel terreinen waaronder vooral ook de landbouw, verdienstelijk gemaakt voor de ontwikkeling van Chili. Ik lees op Wikipedia dat de stad eigenlijk zijn bestaan heeft te danken aan de komst van de Duitse immigranten. https://en.wikipedia.org/wiki/Puerto_Montt 

Ter herinnering aan de Duitse kolonisatie van Zuid Chili, Puerto Montt, 2 december 2014
Naast het oude centrum met zijn winkels en markten voor de minder dikke portemonnee, staan moderne winkelcentra waar je ongeveer dezelfde dingen kunt kopen als bij ons. Aan de drukte te zien in de oude en nieuwe winkels en markten, gaat het de Chileen goed. Dat was ons ook al opgevallen in de andere steden. Chili is tot op zekere hoogte ene welvarend land al is het nog ver verwijderd van onze verzorgingsstaat.

Een zwerver heet ons welkom, Puerto Montt, 2 december 2014
Puerto Montt is geen typische toeristenstad. Er zijn geen toeristische trekpleisters in de stad zoals musea, culturele evenementen, opvallende gebouwen of andere merkwaardige zaken waar toeristen op af komen. Het is voor alles een havenstad,  niet al te groot (ongeveer 175.000) zodat je gemakkelijk van het oude gedeelte naar het nieuwe kunt slenteren hetzij langs de boulevard of langs de grote winkelstraten. Al slenterend krijg je een goede indruk van het dagelijkse leven van de Chilenen. 

Zwervers aan de zeeboulevard willen wel op de foto, Puerto Montt, 2 december 2014


Onze hotel zithoek op de eerste verdieping, Puerto Montt, 2 december 2014


Zonsondergang, Puerto Montt, 2 december 2014


Reusachtig stel aan de zeeboulevard, Puerto Montt, 2 december 2014


Straathoek graffiti, Puerto Montt, 2 december 2014


Straatverlichting bij het vallen van de avond, Puerto Montt, 2 december 2014

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. je ziet het vooral aan de namen van hotels, restaurants enz. Er zijn wijken met huizen gebouwd in Duitse stijl enz.

      Verwijderen