maandag 5 oktober 2015

CHILIREIS 16 (De West Indische Compagnie)

Chileense bij het meer van Villarica, 30 november 2014
Voordat we de bus nemen naar de kustplaats en havenstad Valdivia wandelen we nog even door het stadje Villarica naar het meer. Daar maken een paar jongeren reclame voor een huizenproject. Ik maak een foto van een van van de vrouwen met reclame ballonnen.  Onderweg terug zie ik een vader die zijn dochter op het plein voor het stadhuis op een groot uitgevallen knuffelpaard zet. Een foto met toestemming van de trotse vader is zo gemaakt. 

Vader en dochter, Villarica 30 november 2014
Valdivia is maar een paar uur met de boemelbus. We komen vroeg in de middag aan. De B&B ligt niet ver van het busstation en dicht bij de wandelboulevard aan de rivier. We hadden het goed gezien toen we gisteren telefonisch reserveerden na bestudering van de logeermogelijkheden op de iPad.


Straatverkoper, Valdivia 1 december 2014.

Volgens onze ANWB reisgids is Valdivia een van de mooiste steden van Chili. Of dat waar is weten we niet. Daarvoor kennen we vooralsnog te weinig steden in het land. In ieder geval rustiger dan de hoofdstad, waar natuurlijk wel meer te beleven is. Valdivia kun je omschrijven als een rustig provinciestad met ongeveer 150.000 inwoners. In de warme voorjaarszon van de late middag is het een dromerig stadje zoals je op de foto kunt zien.

Wandelen langs de rio Valdivia, 1 december 2014

Ik lees dat de stad in 1552 is gesticht door de Spanjaard Pedro de Valdivia. Hij bouwde de eerste nederzetting op een volgens hem strategische plek: aan zee met een rivier als toegang. Behalve een woonwijk met typisch Duitse woonhuizen hebben we niet zoveel gemerkt van het volgens de reisgids huidige Duitse stadsbeeld dat door Duitse kolonisten zou zijn bepaald. 

In de 19e eeuw werden door de Chileense regering massaal Duitse kolonisten naar Chili gehaald om vooral het zuiden van het land te ontginnen. Het gevolg was een begin van industrialisatie van de streek met leerlooierijen, steen-, schoen en zeepfabrieken.  Onder die kolonisten was een uit het oosten van Duitsland afkomstige apotheker Carl Anwandter, die een eigen bierrecept voor zijn vrouw ontwikkelde. 


Op het werk eten, markt van Valdivia, 1 december 2014

Het had trouwens niet veel gescheeld of Valdivia en misschien wel het hele zuiden van Chili was bijna Nederlands geworden. Ik ontdekte dit stukje Nederlandse geschiedenis pas later op de reistocht, tijdens een bezoek in het regionale museum van Ancud, de voormalige hoofdstad van het eiland Chiloé. Daar stootten we op de naam Hendrik Brouwer die Ancud en later Valdivia veroverd zou hebben. 


Jong & Oud, Plaza Central Valdivia, 1 december 2014

In de Nederlandse Wikipedia vond ik dit kort stukje over de Nederlandse ontdekkingsreiziger Hendrik Brouwer: "In 1642 vertrok de Nederlandse ontdekkingsreiziger Hendrik Brouwer (1581- 1643) met een geheime instructie van de West-Indische Compagnie met een vloot naar Zuid-Amerika om de haalbaarheid van een vestiging van een factorij te onderzoeken. Hij veroverde Valdivia en het eiland Chiloé. Hij overleed in 1643 aan boord van zijn schip. Op zijn uitdrukkelijk verzoek werd hij aan land begraven."


Straatzanger, Valdivia 1 december 2014



De Chilenen zijn meer geïnteresseerd in de avonturen van Brouwer in Chili want onder de naam Enrique Brouwer vind ik in de Spaanse Wikipedia een aanvullende tekst: "De expeditie naar de Chileense kusten" de volgende tekst. "In 1643 slaagde de VOC erin de West Indische Compagnie WIC en prins Johan Maurits van Nassau-Siegen te overtuigen om een veroveringsexpeditie naar Chili te sturen om te vechten tegen de Spanjaarden en te proberen een Nederlandse basis te vestigen aan de kust van de Stille Oceaan dat zou dienen voor de handel in goud, waarvan ze dachten dat die in overvloed aanwezig zou zijn." 

(En 1643, la VOC logró convencer del proyecto a la Compañía Holandesa de las Indias Occidentales (West-Indische Compagnie o WIC) y al príncipe Juan Mauricio de Nassau-Siegen para organizar una expedición de conquista a Chile para luchar contra los españoles e intentar establecer una base Neerlandesa en el océano Pacífico que les serviría para el comercio de oro, que según creían debía ser muy abundante.)


Ik schrijf later nog wat meer over Brouwer.

Selfie met zeeleeuwen in de Rio Valdivia, 1 december 2014

2 opmerkingen: