zondag 6 september 2015

VRAGEN OVER VLUCHTELINGEN

Digitaal bewerkte foto door petrus
Ik leer een heleboel van de vluchtelingencrisis. Zo heb ik nooit geweten dat er een rangorde van Europese landen is waar je als vluchteling niet alleen het liefst naar toe wil maar zelfs geen ander land accepteert, zelfs niet om je te registreren. Hoe weten de vluchtelingen dat je nooit in Hongarije of Griekenland moet blijven maar onmiddellijk moet doorreizen naar bijvoorbeeld Duitsland? Dat weten niet een paar vluchtelingen maar duizenden die via Griekenland en Hongarije naar Duitsland willen. Waarom wil men bijvoorbeeld niet naar Frankrijk? Over dat land hoor je de vluchtelingen niet.

Waar komt hun tot op het brutale toe optreden vandaan om autoriteiten te negeren? Is het wanhoop, berekening of weten ze heel goed dat in de landen van de Europese Unie nooit echt hard zal worden opgetreden door politie en autoriteiten? Zijn ze geïnformeerd dat de humaniteit het in Europa altijd wint van de politiek en de regels, iets wat ze in hun eigen voormalige vaderlanden als Syrië en Afghanistan nooit hebben gekend?

Van het verschrikkelijke drama van het verdronken Syrische jongetje Aylan, dat zo smartelijk aan het strand ligt als symbool van de diepe ellende die Syriërs elkaar aan doen, leerde ik dat zijn reis en die van zijn eveneens verdronken jonge moeder en broertje werd gefinancierd door een tante die in Canada woont. Ik vroeg me altijd al af hoe de vluchtelingen die enorme bedragen van duizenden Euro's konden betalen aan de mensensmokkelaars. Is dit het antwoord? Krijgen ze het geld voor hun vlucht van verwanten die al elders in het Westen onderdak hebben gevonden?

Ik hoor helemaal niks van enige humanitaire actie uit de Arabische wereld. Waar blijven rijke landen als Saudi Arabië en al even zo rijke sultan staten als Quatar, Koeweit (ooit bevrijd door de VS en bondgenoten van de wrede Iraakse dictator Saddam Hussein) en Dubai, een trendy landje voor Westerlingen om snel geld te verdienen. Interesseren leiders en bewoners van die landen zich niet voor de ellende van de Arabische vluchtelingen? Zijn ze door hun olierijkdom gevoelloos geworden voor menselijke ellende? Ik zou daar graag meer over lezen en horen.

Het wordt als onkies beschouwd om naar de praktische kant te kijken van deze vluchtelingencrisis maar uiteindelijk zal de rekening betaald moeten worden. Ik las dat Duitsland ongeveer 5 miljard Euro reserveert zonder belastingen te verhogen. Dat is geen klein bedrag. In de Nederlandse politiek wordt over veel kleinere bedragen soms maanden lang gesteggeld en door vakbonden actie gevoerd. Als je er van uitgaat dat Nederland dit jaar 100.000 vluchtelingen zal opvangen tegen een gemiddelde prijs van 40 Euro per vluchteling per dag, dan kom je uit op bedrag van 4 miljoen Euro per dag wat voor een jaar een bedrag van 1,5 miljard Euro zou betekenen.

Een toch alarmerend bedrag of zit ik er helemaal naast en zijn de kosten van de opvang veel lager? Ik zou daar graag meer over weten al was het maar om te vermijden dat straks indianen verhalen de ronde gaan doen, verhalen die voor de nodige politieke spanningen kunnen zorgen. Waar komen bijvoorbeeld de woningen vandaan om al die vluchtelingen te huizen. We hebben het hier immers over de omvang van een middelgrote Nederlandse stad. Bovendien weten we intussen dat integratie van met name Arabische migranten een heel moeizame zaak is die tot sociale en uiteindelijk ook politieke spanningen kunnen veroorzaken. Het zou daarom goed zijn als Den Haag zo spoedig mogelijk met een duidelijk verhaal komt hoe dit zit of weten ze het daar ook niet meer?

2 opmerkingen:

  1. Wat je vraag over info betreft: we leven in een digitale wereld. Als men in de binnenlanden van Afrika al over eenvoudig internet beschikt, dan zeker ook in het Midden-Oosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je hebt een heel simpele voorstelling van zaken. Of je op internet als midenklasse Syriër of Afghani zo maar even van internet kunt vissen hoe het Europese asyl beleid per land in elkaar zit. Dan heb ik het nog maar niet over de stroom uitval, trage verbindingen, al jaren in kampen wonen en wat al niet meer.Een enkeling kan dat maar nooit zoveel mensen tegelijk. Ik denk dat daar heel wat anders achter zit. Wat te denken van info. verspreid in vluchtelingenkampen door goed bedoelende vrijwilligers of desnoods VN en andere vluchtelingwerkers? Ik denk dat de mensensmokkelaars ook de nodige informatie verstrekken.

    BeantwoordenVerwijderen