vrijdag 4 september 2015

FOTOBOEK "NEW MINIMALISM"

petrus nelissen, New Minimalism, augustus 2015

Het fotoboek van de serie New Minimalism foto's is eindelijk klaar. Ondanks dat de foto's in de loop der tijd verschenen zijn op deze blog, kostte me het toch moeite om het tussen allerlei andere klussen door af te maken.  Het idee voor de serie New Minimalism ontstond tijdens een bezoek aan Berlijn in september 2013. De eerste twee foto's in het boek zijn dan ook gemaakt in het Museum Hamburger Bahnhof gevolgd door nog door 4 andere foto's.

New Minimalism Number 1, Hamburger Bahnhof Berlin, September 28, 2013
Al werkend aan de serie experimenteerde ik ook met vormen, kleuren, strak en minder strak gecomponeerd, met veel licht of juist een minimum aan licht. De foto met het minste licht is er een van het eerste uur, gemaakt in de Holocaustturm van het Jüdisches Museum in Berlijn. Het kleine streepje licht in de vorm van een deur dat je nog net op de verder gitzwarte foto kunt zien, symboliseert een van de zwartste bladzijden van de Europese geschiedenis. De Holocaust is immers niet alleen een Duitse aangelegenheid geweest ook al is het wel in dat land begonnen en uitgevoerd.

New Minimalism Number 6, Holocaustturm, Jüdisches Museum, Berlin, September 27, 2013
De foto op de voorkant van het boek is ook een voorbeeld van New Minimalisme met licht maar dan gecombineerd met kleur. Een mooi voorbeeld van New Minimalisme met vorm is dan weer een foto die ik gemaakt heb in een van de metrostations van Brussel. Metrostations zijn vanwege hun strakke architectuur en inrichting vaak een dankbare omgeving voor zulke foto's. Dank zij de digitale compact camera met zijn  grote lichtgevoeligheid gecombineerd met een licht gevoelige Leica lens veel beter en vlugger te maken dan met camera's en films uit het analoge tijdperk. Alle foto's in het fotoboek zijn  gemaakt met de Panasonic DMC-LX3 uitgevoerd met een Leica Vario-Summicron lens.

New Minimalism Number 10, Metro Station Heizel, Brussels, October 30, 2013.
New Minimalism beperkt zich niet tot foto's van een min of meer strak georganiseerd detail. In het fotoboek staan ook een enkele voorbeelden van wat je landschappelijk 'New Minimalism' zou kunnen noemen, dat dan weer onderscheiden kan worden in een stedelijke en landelijke variant. Een andere variant is die van objecten aan of op het strand met de strakke horizon van zee en lucht als achtergrond. Bij nacht gemaakt worden zulke foto's mysterieuzer. 

New Minimalism Number 71, Antwerp, January 5, 2014. Voorbeeld van New Minimalistisch stedelijk landschap.


New Minimalism Number 33, Londerzeel, December 25, 2013.
Voorbeeld van een New Minimalistisch landelijk landschap.

New Minimalism Number 94, Oostende, January 23, 2014.
Voorbeeld van een New Minimalistisch Strand Landschap bij avond.

Je kunt je ook uitleven in New Minimalistische kleurencomposities. Een stad als bijvoorbeeld Marrakech in Marokko leent zich prima om zich uit te leven in Neo Minimalistische  fotografie. Wie daarmee aan de slag gaat, zal ontdekken dat hij de stad ook beter leert zien en vooral ook begrijpen en dat is misschien uiteindelijk nog meer waard dan de prachtige foto's die je er eventueel maakt. Al zijn nog meer indelingen van New Minimalistische fotografie te maken, ik wou het voor deze blog hier maar bij laten. 

New Minimalism Number 87, Marrakech, January 12, 2014. 

2 opmerkingen: