Keukenpersoneel in Vormingscentrum van de Vakbond, Dominicaanse Republiek 2010 (foto: Petrus) |
Nu hebben de Nederlandse regering en bevolking de ontwikkelingssamenwerking nog niet helemaal opgegeven. Er is altijd nog een speciale minister voor en dat pleit voor de Nederlandse politiek. Die heeft zich nog niet helemaal verscholen achter de rug van de belastingbetaler, maar veel scheelt het niet meer. Er is al flink gekort en heel ver tegemoet gekomen door het paradigma voor samenwerking te verschuiven. Ging vroeger ontwikkelingssamenwerking vooral naar allerlei emancipatorische activiteiten in de Derde Wereld (waaronder bijvoorbeeld ook vakbonden), welzijnsbeleid en ondersteuning van (sociaal) overheidsbeleid dan wel particuliere initiatieven op social gebied, tegenwoordig ligt het accent op particuliere investeringen en zaken doen.
Vakbondscongres in Madagascar, 2013 (foto:Petrus) |
Maar er is een maar bij dit verhaal. Aangezien de belasting betalende burger tegenwoordig boter bij de vis wil, d.w.z. succesverhalen uit de Derde Wereld wil horen, dreigt de harde sector van de productie – de werkgevers - de zachte en ook politiek gevoeligere sector van de verdeling van de welvaart (sociale voorzieningen, onderwijs, gezondheidszorg, enz.) van het toneel te verdringen. Immers die zachte sector brengt ons bedrijfsleven weinig of niks op. De harde sector van de productie daarentegen wel. Je kunt dat analyseren door een kosten – opbrengsten plaatje te maken en daar weet het bedrijfsleven altijd wel raad mee.
Vakbondskantoor in Togo 2014 (foto:Petrus) |
De boter bij de vis analyse van de zachte sector is natuurlijk een stuk moeilijker te maken. Wat brengt onderwijs op? Dat weet je mogelijk pas na jaren en daar hebben we al lang geen tijd meer voor. Het geduld van de belastingbetaler is immers op. De kruideniersmentaliteit heeft de plaats ingenomen van de maatschappij visie, van de ethiek en de moraal. Daar is weinig tegen opgewassen tenzij politieke partijen en vakbonden weer een visie op tafel durven leggen en met leiderschap en verve verdedigen bij de belastingbetaler. Het kan geen kwaad er ons belastingbetalers erop te wijzen dat een mens niet bij brood alleen leeft en er is meer tussen hemel en aarde dan harde munten.
Vakbondsleider geeft interview aan de media, Togo 2014 (foto: Petrus) |
Afrika zou de laatste jaren juist mooie economische groeicijfers laten zien.
BeantwoordenVerwijderenIk zou zeggen, ga eens een keer ter plekke kijken.
BeantwoordenVerwijderen