maandag 23 maart 2015

NEDERLAND FOTOGRAFEERT BEWEGING 2

Petrus, Haastige Moslima, Metrostation Brussel, 2 maart 20125
Ik doe mee aan de NRC fotowedstrijd i.s.m. Nikon. Een jaar lang kan elke maand iedereen, van amateur tot vakfotograaf, tot 3 foto's opsturen die op een speciale site komen te staan. Elke maand staat een ander thema centraal. Voor de maand maart is dat 'beweging'. De voorgaande them'a waren 'de mens' en 'thuis'. Ik kan iedereen die belangstelling heeft voor fotografie en beeld aanraden een bezoek te brengen aan die site. Het is boeiend om te zien wat Nederlanders allemaal fotograferen. Het lijkt me voer voor sociologen en psychologen.

Het gaat me niet zozeer om de wedstrijd als wel om elke maand bij wijze van fotografische oefening het thema in beeld te brengen. Het moet daarbij natuurlijk ook een goeie foto zijn. Die combinatie blijkt moeilijker dan je denkt. Zeker als het om mensen gaat. Hoe fotografeer je mensen in beweging?



Petrus, Man en kind, Metrostation Brussel, 18 maart 2015
Metrostations zijn ideaal, maar zie maar eens een 'goeie' foto te maken in of van een kluwen mensen. Dat vergt oefening. Bovendien, mensen laten zich niet altijd graag fotograferen en als het om beweging gaat heb je geen tijd voor uitleg of gesprekken.  Je kunt natuurlijk ook ensceneren maar dat is mijn aanpak als documentaire straatfotograaf niet. Ik heb daarentegen niets tegen poseren als mensen daartoe bereid zijn maar ensceneren is een stap te ver. Foto, werkelijkheid en waarheid zijn te innig met elkaar verbonden en dat wil ik graag zo houden.

Petrus, Reizigers 1, Metrostation Brussel, 18 maart 2015
Op deze blog staan  4 oefenfoto's rond het thema beweging. Op de bovenste foto heeft zo te zien een moslimvrouw haast. Misschien omdat ze een afspraak heeft of haar kinderen op haar wachten? Ik zie nogal eens moslimvrouwen met kinderen in de metro. Ze zijn er altijd druk mee. 

In de foto daaronder zie je een vader met een weerspannig kind. Wie daar ervaring mee heeft, die weet hoe moeilijk het is om daarmee om te gaan, vooral in een publieke ruimte. Voor je het weet, kijken omstanders vragend of besmuikt afkeurend naar je. Je ziet dat ze zich afvragen of je wel een goede vader bent. De passerende vrouw lijkt wel de geest van de moeder die glimlachend toeziet en er vertrouwen in heeft dat het goed komt.

Petrus, Reizigers 2, Metrostation Brussel, 18 mei 2015

De foto daaronder is van een groepje reizigers (Reizigers 1). Twee van hen zijn scherp in beeld, de overigen bewegen als net niet herkenbare schaduwen om hen heen. OP stations ben je doorgaans de hele tijd omringd door schimmen. De linkse schim kijkt naar de lens terwijl de man rechts kordaat door marcheert.

De laatste foto (Reizigers 2) is van dezelfde categorie en ongeveer tegelijkertijd genomen maar dan met een onscherp gefotografeerde man in rode broek in het centrum van de foto. De 2 reizigers die er wel scherp opstaan, lopen nu meer op de achtergrond.

Welke foto heeft de beste spanningsboog? De man met het weerspannige kind, de haastige moslima, de reizigers 1 of 2 ?

1 opmerking: