zaterdag 3 januari 2015

PROYECTO COSTA RICA 1977-1979 (23) portretten

Zus en broer, Guanacaste 1977
Toen was fotograferen nog een onbevangen bezigheid, zeker in een land als Costa Rica en dan ook nog op het platteland. Wantrouwen was er onbekend, ook tegen blanken. Dat was in Mexico wel anders. Daar moest ik vaak uitleggen dat ik geen 'gringo' (Noord Amerikaan) ben maar een Europeaan. Gek eigenlijk want de Europeanen (Spanje en Frankrijk) hebben Mexico gekoloniseerd. Noord Amerika heeft zich net als Mexico daarentegen met geweld moeten bevrijden van hun kolonisator Engeland. 

Jong gezinnetje, Guanacaste 1977
De vrees dat je de foto's voor oneigenlijke doelen zou kunnen gebruiken zoals tegenwoordig veel mensen hebben, bestond toen nog niet. Er was nog geen internet met een Facebook. De mensen leefden nog op zichzelf, ver weg van de drukte. De grote gekte dat je overal bij moet zijn, moet hebben gezien of meegemaakt, bestond bij deze mensen niet. Ik wil het niet romantiseren maar het was wél een stuk rustiger.

Praatje bij de voordeur, Guanacaste 1977

Er was dus ook nog tijd voor een praatje. Het levenstempo ligt er een stuk lager dan in Nederland, ook toen al. Is dat erg? Ik denk het niet. Het is maar wat je gewend bent. Je hebt ook wel minder spullen en minder gezondheidszorg, woonkredieten, persoonlijke leningen, vakanties enz. maar of zij dat misten? Ik heb het nooit gemerkt. De Tico's (afkorting voor Costa Ricanen) vonden over het algemeen dat ze niet slecht af waren al wilden ze natuurlijk ook wel graag een TV en vooral een auto.



Praatje op de balk, Guanacaste 1977

Sociale contacten waren er vanzelfsprekend. In Nederland wordt daar snerend over gedaan want dat brengt sociale druk, heet het dan. Nou en? Tegenwoordig moet de overheid die druk van bovenaf organiseren zodat de mensen weer zorg op zich nemen van familie en vrienden. Dat is blijkbaar de prijs die we voor de vooruitgang moeten betalen. Zoiets uitleggen aan een dorpsgemeenschap in Costa Rica toen en wellicht ook nu, is bijna onmogelijk. Zij kunnen zich eenvoudigweg dit soort problemen niet voorstellen.


Jonge Guanacasteca, Guanacaste 1977

Ik heb deze foto de titel 'jonge Guanacasteca' gegeven omdat je aan haar gezichtstrekken duidelijk kunt zien dat ze van indiaanse afkomst is, de oorspronkelijke bewoners van Costa Rica en van heel Latijns Amerika. Daarom is Latijns Amerika ook meteen de wieg van een nieuw ras, een mengeling van indianen, blanken en ook zwarten als gevolg van de slavernij.


Dorpswinkel, Guanacaste 1977

Toch maar even opmerken bij deze foto dat er geen glas zit in de ramen. Niet nodig want in Guanacaste is het nooit echt koud. In de zomer is het er zelfs heet, wat mij betreft aangenaam heet zodat je loom wordt en er niks anders op zit dan je levenstempo te vertragen. Ondanks de hitte heb ik er nooit iemand met een flesje water zien lopen. Die mode bestond daar niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten