zaterdag 17 januari 2015

DE KRUISGANG VAN SAMSOM (een korte vooruitblik op het PvdA congres)

De Kruisgang van Samsom
(een digitale compositie van Petrus met dank aan Hieronymus Bosch (1450-1560), De Kruisdraging, Museum voor Schone Kunsten te Gent.)

Draait politiek om personen? Volgens de meeste kiezers wel, ook al zullen ze dat zelden of nooit toegeven. Hoe moeten ze anders politiek begrijpen? Door partijprogramma's te lezen, een visie te ontwikkelen op de samenleving en hun plaats daarin, een oordeel hebben over economie, zorg, onderwijs enz. Mijn moeder keek hoe het haar van de premier zat, zijn stropdas, wat voor een pak hij droeg en of het hem wel stond. Ze vroeg zich af waarom hij of zij toch altijd zo lang sprak op TV en dan ook nog met woorden die ze eerder niet gehoord had. Kortom, politiek was voor haar persoonlijk, heel erg persoonlijk en daar kunnen partijcongressen niks aan veranderen.

Toch zullen vandaag en morgen een zaalvol PvdA leden wel degelijk de schijn ophouden dat politiek om het partijprogramma draait en dat visie op land en samenleving van het grootste belang zijn om straks de verkiezingen te winnen. Er zullen zoals bij de PvdA gebruikelijk, honderden amendementen ingediend worden met de vaste overtuiging dat het om het belang van Nederland en zelfs de wereld gaat, zeg maar gerust de hele mensheid. Het wordt wikken en wegen tussen principes, afgebakende opvattingen, het politiek haalbare en of het allemaal zal bijdragen aa betere verkiezingsuitslagen voor de partij. Want laten we wel wezen, zonder macht begin je ook niks.

Op de achtergrond zal de vraag spelen of partijleider Samsom nog het kruis van de nieuwe verkiezingen mag dragen of zal hij uit voorzorg aan de kant gezet worden om plaats te maken voor een nieuwe leider? Waarschijnlijk niet. Dat maakt geen goeie indruk op de Nederlandse kiezer. Hoe hard we ook zijn in politiek en economie, de schijn van medemenselijk moet opgehouden worden. Samsom nu van het toneel sturen is nu nog een brug te ver. Eerst de nederlaag en dan de wisseling van de wacht. Behalve als Samsom de verkiezingen wint. Dan maakt hij het kruis blijven dragen.

Samsom zal morgen op het einde van congres dan ook met grote bossen rozen in zijn hand en omringd door zijn getrouwen een warm en hartelijk applaus van het congres krijgen. De partij zal wat heet eensgezind de verkiezingen ingaan. Want dat is wat de kiezers willen. De PvdA mag dan van veranderingen houden, vernieuwingen en vooruitgang, ze wil de kiezers toch vooral ook geven wat wat hoort. Per slot van rekening gaat het om de macht. Alles voor de macht dus.

6 opmerkingen:

  1. Ik heb Diederik altijd beschouwd als een absolute nul, zij kennis van kernenergie was niet meer dan ik op de hbs had geleerd.
    Hoe deze nul PvdA aanvoerder kon worden, ongelooflijk, dat nu nog zestien procent van de Nederlanders deze nul als eerste minister wil, na zijn afbraak van Nederland, kennelijk kun je heel veel mensen heel veel wijsmaken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind Samsom niet geschikt als PvdA leider maar om hem nu een absolute nul te noemen gaat mij te ver. Ieder mens heeft zijn verdiensten, binnen en buiten zijn werk. Gebrek aan kennis van kernenergie is natuurlijk geen criterium of je wel of niet in de politiek kunt. Er zijn ook fractiegenoten en specialisten, ondersteunend secretariaat enz.
      Zou je je naam onder je reactie willen schrijven? Dat is wel zo netjes.

      Verwijderen
  2. Wat er niet netjes is aan mijn opmerkingen ontgaat me.
    https://ezelgedachte.wordpress.com/2015/01/17/ergernissen/
    Kun je me éen ding noemen waarmee Diederik ons land heeft gediend ?
    Richard Kamp

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je naam niet onder je reactie zetten was niet netjes. Op de netheid van je reactie heb ik verder niks op te merken.
      Samsom is bezig de PvdA kleiner te maken. Misschien is dat een verdienste?

      Verwijderen